Styrelsen 2022

Här är presentation av styrelsen, vald på årsmötet 2022.

Magnus Timmerby, ordförande

Humanisterna arbetar för mänskliga rättigheter, mot vidskepelse och inhumana traditioner.

Vi grundar vårt engagemang i Humanism, en sekulär (icke-religiös) livsfilosofi som bygger på en mycket enkel idé: det går alldeles utmärkt att leva ett meningsfullt och etiskt medvetet liv grundat i vanligt förnuft och medmänsklighet, utan att blanda in gudar eller andra övernaturliga idéer. Centralt i humanismen är omtanke om andra människor, en vetenskaplig världsbild och kritiskt tänkande.

Som humanist är jag nyfiken på livets stora frågor och de samhällsutmaningar vi står inför i en globaliserad värld med makalös teknikutveckling. Och jag tror att lösningarna söks bättre genom vetenskap, etisk reflektion, kulturutbyte och en inkluderande människosyn än genom bakåtsträvande religioner och andra ideologier som ängsligt försöker begränsa människors friheter och sortera oss i olika fack. Vi människor kan klara av att leva tillsammans i den här världen, det är min utgångspunkt.

Frågor som ligger mig varmt om hjärtat är att försvara yttrandefrihet och konstnärlig frihet samt hur humanism kan stärka samhället.

Är ledamot av förbundsstyrelsen och har bland annat hjälpt till att starta verksamheten Humanistisk medmänniska.

När tillfälle finns besöker jag gärna kolleger i Humanists International. I Sverige tar vi våra rättigheter för givna, men ute i världen kämpar andra humanister med livet som insats.

Till vardags jobbar jag med digitalisering inom industri och klimatteknik.


Khadeeja Atteya, ledamot

Ge mig ett problem så ska jag berätta hur patriarkatet är orsaken. Ny humanist, kvinno- och queerrättsentusiast, överlevande av brott mot mänskliga rättigheter, försöker förändra världen lite i taget.


Caroline Bilander, ledamot (foto saknas)

Jag är humanist för ett samhälle ska inte vila på religiösa dogmer. Ett sekulärt och demokratiskt samhälle där religion och politik är åtskilda är vägen till verklig religions- och livsåskådningsfrihet för alla. Alla har  rätt att leva fritt från religiöst förtryck. Alla har rätt att utöva sin tro men ingen har rätt att kräva att andra ska underordna sig denna tro.

För mig som humanist är det självklart att det är vi själva – och ingen annan – som skapar vår egen mening med våra liv.

Lyssna på andra människors livsberättelser, läsa böcker, lära mig om ny teknik samt kost och hälsa är några av mina intressen. 


Oliver Filipov Madjar, ledamot

Humanism är en livsfilosofi som ligger mig nära till hjärtat. Dess fokus på nermonteringen av dogmer och ifrågasättande av antagna sanningar leder till en skeptisk inställning till världen. En inställning som får mänsklig kreativitet att blomstra i min mening.

Jag som student vid Lunds universitet kom först i kontakt med Humanism under mina studier där jag studerade mänskliga rättigheter och det fångade mitt intresse fullt ut. Humanism med dess idéer om människans kapacitet till en bättre värld engagerade mig. Dess fokus på rationalitet och vetenskapliga värden blev för mig vägledande princip för en bättre värld.


Johannes Flink, ledamot

Jag heter Johannes Flink och är en civilingenjör för med stort intresse för existentiella frågor. Jag tror att humanismen har en viktig roll när det gäller att skapa forum för samtal om etik, värderingar, meningen med livet med mera. Det behövs ett sekulärt och icke-auktoritärt alternativ till religioner och new age.


Eric Gustafsson, ledamot

Eric har i över ett decennium agerat inom föreningslivet, och fått ett brett omfång av uppdrag på allt ifrån lokal till Europanivå. På fritiden befinner han sig ofta på vandring genom naturen, med kameran i högsta hugg.


Veronica Hallgren, kassör

I många år har jag varit medlem och hejat på Humanisternas olika intressanta och viktiga verksamheter, men jag har själv inte tagit aktiv del förrän i år när jag anslöt till volontärgruppen för ‘Humanistisk medmänniska’. Nu ska det bli roligt att gå in andra delar av föreningen också. Humanisterna behövs som en röst och ett alternativ i vår tid, hemsökt av hetsande, förvillelser och faktaresistens.

Kanske kan man säga att min bana som religions-frihetsaktivist inleddes i första klass i skolan, när jag vägrade delta i bordsbönen och morgonpsalmen (ja, det var en kommunal skola, men väldigt gammaldags). I ungdomen var jag engagerad i miljörörelsen. Genom åren har jag volontärarbetat i olika sammanhang.Nu är jag med och gör medlemstidningen för föreningen Permakultur i Sverige. Växter, såväl odlade som vilda, vackra och ätliga, är ett stort intresse. Av de intresseområden som jag delar med er medhumanister så söker jag mig särskilt till skärningspunkter mellan moralfrågor och psykologi, naturvetenskap och vördnad, att vara meningssökande däggdjur, och så förstås det grundläggande; frihet från religiöst förtryck.


Martin Karlsson, vice ordförande
Idéer som inspirerar och driver mig är rationalitet, demokrati, mänskliga rättigheter, sekularism, skepticism, rättvisa, jämlikhet, antirasism.

Humanismen är för mig något av ett ideologiskt paraply för dessa saker. Den hjälper mig att förhålla mig till människor och världen vi bygger tillsammans, ger mig en utgångspunkt från vilken jag kan förstå hur vi kan göra den så rättvis som möjligt. Vi behöver ett jämlikare samhälle, som samtidigt har högre i tak. Präglat av solidaritet och generositet, skyddar och hjälper de som behöver det, byggt på etiska, vetenskapliga grunder. Som prioriterar uttrycksfrihet framför den kränkhetsfundamentalism, moral- och kulturrelativism som så påtagligt influerar många idag. Har tidigare varit aktiv i Vänsterpartiet Malmö där jag bl a satt i valberedningen. Har även haft ett utomparlamentariskt engagemang i Stoppa TTIP-nätverket.

Trots en barndom som inkluderade katolsk förskola med nunnor som fröknar har jag varit ateist så länge jag kan minnas. Har aldrig förlikat mig med människors tro på övernaturliga saker, anser det skadligt för samhället på lång sikt. Bejakar min rationalitet i möjligaste mån men avvisar idén att den står i motsatsförhållande till vår emotionella sida. Båda är grundläggande, överlappande aspekter av den mänskliga upplevelsen.

Karriären är som konsult inom verifiering och validering, tidigare inom telekom och medicinteknik men sedan 2019 jobbar jag med alarmsystem för Verisure. Har även studier i Internationell Migration och Etniska Relationer (IMER) samt Mänskliga Rättigheter i bagaget. På fritiden försöker jag utveckla mig genom meditation, terapi och läsande inom områden som filosofi, humanism, etik och liknande. Är en gamer sedan barnsben, kollar mycket på fotboll och vill avskaffa monarkin.


Ingrid Klink, ledamot

Jag har varit aktiv i förbundet Humanisterna sedan ett decennium. Har ett intresse och engagemang för vetenskap som kommer från mina folkhälsovetenskapliga studier, främst inom socialmedicin som jag finner väldigt intressant och betydelsefullt.

Tycker det är bra för ens egen bildning att bli upplyst inom olika forskningsområden. Som folkhälsovetare finns det angelägna frågor som humanisterna driver, såsom arbetet mot hedersförtryck och hbtq – personers lika värde och rättigheter vilket har en tydlig inverkan på deras hälsa. Mänskliga rättigheter är för mig en grundbult. Har även ett engagemang i skolors frihet från ensidig, religiös påverkan. Barn och ungdomar behöver träffa människor som inte delar samma intressen, livsåskådningar och värderingar för att som vuxna kunna möta världen med rimliga förväntningar och insikter om människors olikhet. Tycker det är roligt att få vara med och påverka genom styrelsearbete och deltagande på humanistiska konferenser.


Annons

4 Responses to Styrelsen 2022

 1. Marianne Bergström skriver:

  ”Ge mig ett problem så ska jag berätta hur patriarkatet är orsaken.” Så skriver Khadeeja Atteya i presentationen av den nya styrelsen. Är det säkert att det är just Humanisterna som hon kan och bör försöka göra en insats för? Patriarkatet i Sverige försvann faktiskt för länge sedan. Studier kan göras på närmaste bibliotek.

 2. Magnus T skriver:

  Hej Marianne. Jag tror att Khadeeja tänker globalt, inte bara Sverige. Men visst går det att diskutera den saken.

 3. Susanne Gerthel skriver:

  Hej , Jag har flera gånger inbetalar en summa pengar till Humanisthjälpen istället för blommor på begravningar.Har aldrig fått bekräftelse på inbetalningen.Det får jag alltid från Läkare utan gränser och andra organisationer.Har sökt det namn som man kan söka på ang humanisthjälpen men inte fått kontakt .Märkligt

 4. Magnus T skriver:

  Hej Susanne, har du kontaktat kansli@humanisthjalpen.se ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: