Yttrandefriheten är okränkbar

Som humanister håller vi yttrandefriheten och demonstrationsfriheten maximalt högt.

Den främlingsfientliga politikern Rasmus Paludan har återigen fått tillstånd att demonstrera, igår i Linköping och Norrköping. Bara ryktet att han planerade bränna en Koran ledde till våldsamt upplopp. (Tidigare har han gjort det i Malmö.)

Det måste sägas tydligt: Ansvaret för våld och upplopp ligger på den som griper till våld. Inte på den som uttrycker en åsikt.

Vi kan tycka att det är onödigt att provocera. Vi kan se rent rasistiska motiv bakom. Men det spelar ingen roll. Även din värsta fiende har rätt att manifestera sina åsikter mitt på torget så länge det görs fredligt.

Som humanister tycker vi Paludans åsikter är obehagliga. Men yttrandefriheten är till just för att skydda åsikter som anses obehagliga. Behagliga åsikter behöver inget skydd.

På många platser i världen är det omvänt humanister som anses obehagliga, bara för att vi säger nej tack till religion generellt. Därför måste vi skydda andras yttrandefrihet hela vägen. För om vi inte skyddar andras rätt konsekvent, hur kan vi kräva samma rätt själva?

Yttrandefriheten har ett starkt skydd i Sveriges grundlag och det är helt rätt. Det handlar om inget mindre än varje människas rätt till fri åsiktsbildning och rätten att öppet uttrycka sina åsikter. Få saker är lika viktiga att försvara.

Magnus Timmerby, ordförande, Humanisterna Syd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: