Om effektiv altruism

Temat på senaste söndagsfikat i Malmö var effektiv altruism. Det innebär att osjälviskt hjälpa andra. Lätt att säga, och det finns hur många hjälporganisationer som helst, men vilken hjälp gör bäst nytta?

Inom EA-rörelsen finns organisationer som Give Well, som analyserar och rankar hjälporganisationer. Högst upp kommer saker som malarianät, malariamedicin och A-vitamintillskott. Det räddar flest liv per krona.

Dock räcker det inte att titta på enbart överlevnad. Ett barn som inte kan gå i skolan pga långvarig sjukdom förlorar sin chans till livskvalitet. Många sjukdomar i fattiga delar av världen går ju att avhjälpa med enkla saker som rent vatten och basmediciner. Därför använder EA-rörelsen också måttet QALY, Quality Adjusted Life Year, som jämför välgörenhetsorganisationer utifrån hur de hjälper människor att få flest antal livsår med acceptabel livskvalitet.

Inom EA-rörelsen finns också idén om ”the giving what we can pledge” som innebär att man förbinder sig att skänka exempelvis 10% av sin livsinkomst.

Ett annat perspektiv vi diskuterade var att man också kan ge av sin tid och inte bara pengar. Som humanister tror vi ju att vanligt förnuft kan lösa många problem genom att motverka ovetenskapliga idéer och inhumana traditioner som förstör liv. Kvinnors frigörelse är en välkänd nyckel till bättre livsvillkor för hela samhällen. För oss som humanister är det alltså minst lika relevant att ge av vår tid för att främja dessa mål.

Vi reflekterade också över om det räcker att fokusera på problem här och nu. Är det inte minst lika viktigt att blicka framåt och säkerställa ett gott liv för kommande generationer? I Amsterdamdeklarationen, ett känt manifest inom humanismen, sägs detta tydligt i första punkten: ”Humanister har en plikt att visa omsorg om människor på hela planeten, inklusive kommande generationer.”

Ingen lätt uppgift, och det finns en risk att man fastnar i diskussioner om strategi istället för att agera här och nu. Men lyckligtvis finns organisationer som Give Well, som redan har gjort jobbet att ranka hjälporganisationer.

Ännu en relaterad idé är ”80 000 hours”, antalet timmar i ett arbetsliv. EA-intresserade ungdomar ställer sig frågan vilken utbildning och karriär som bäst främjar effektiv altruism, och tipsar varandra om lämpliga studier och lediga jobb. Populära karriärval är läkare och människorättsjurist men det finns också mycket att göra för exempelvis ingenjörer. Några satsar på orelaterade jobb som aktiemäklare för att den vägen skaffa finanser för att investera i EA-projekt.

Många tänkvärda vinklar på effektiv altruism.

Länktips

  • Filosofen Peter Singer har ett starkt TED-talk från 2013 om effektiv altruism.
  • Give Well
    • ”Our goal is to produce the world’s top research on where to give. Free, for everyone. We recommend a small number of charities that do an incredible amount of good.”
  • Ge Effektivt
    • ”Vi förenklar donationer till särskilt effektiva välgörenhetsorganisationer. Så att din gåva får hjälpa fler.”
  • 80,000 Hours
    • ”You have 80,000 hours in your career. This makes it your best opportunity to have a positive impact on the world. If you’re fortunate enough to be able to use your career for good but aren’t sure which paths to pursue, we can help you get new ideas for high-impact careers, compare your options, and make a plan you can feel confident in.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: