Rätten att häda är helig

Kommentar efter Koranbränningen och upploppen i Malmö den 28 augusti

Även en bokbrännare har yttrandefrihet. Yttrandefriheten och demonstrationsfriheten är inte bara till för trevliga åsikter från trevliga personer. Friheten inkluderar alla, även när en främlingsfientlig provokatör vill elda upp en helig skrift – så länge det görs fredligt.

Man behöver inte hålla med om åsikten som uttrycks för att försvara rätten att uttrycka den.

Det är lätt att ta avstånd från de åsikter som uttryckts av initiativtagarna till koranbränningen i Malmö i fredags. Företrädare för det lilla danska partiet Stram Kurs vill införa politiska åtgärder specifikt mot muslimer som grupp. Det är djupt odemokratiskt och avslöjar att de har andra motiv än bara religionskritik.

Ändå måste jag försvara deras yttrandefrihet. Och självklart fördömer jag de våldsamma reaktionerna från arga muslimer på fredagskvällen. Att bränna en bok är lagligt. Våld som reaktion på en fredlig demonstration är aldrig acceptabelt.

Men det är synd när debatten om yttrandefriheten saboteras av främlingsfientliga. Våra demokratiska friheter är större och viktigare än så.

Humanisterna är en global rörelse för icke-religiösa i hela världen. Vi har många gånger hjälpt både ex-muslimer och ex-kristna att rädda sina liv undan religiöst våld. Hädelse är straffbart i 71 länder, inte bara i islamistiska länder, utan också i 20 europeiska länder, som Irland, Italien, Spanien, Grekland, och tills härom året också Norge och Danmark. I stora delar av Europa kan du alltså få böter eller fängelse om du kritiserar religion. Dessa hädelselagar är en obehaglig rest från västvärldens kristna arv.

Det är alltså inte så enkelt som främlingsfientliga ibland påstår, att västvärlden står mot islam. Se individerna i stället. Ett gäng muslimer kastade sten i fredags kväll, men 99% av Malmös muslimer gjorde det inte. De flesta muslimer i Sverige har inga problem med öppen debatt eller legitim religionskritik. Det finns också många som kallar sig muslimer utan att vara särskilt troende.

Min övertygelse är att vi människor kan klara av att leva tillsammans i den här världen. Det enda som krävs är att vi tolererar varandra. Vassa ord får vi tåla, men våld är inte acceptabelt. Det heligaste i en sekulär demokrati är yttrandefriheten. Låt oss använda den väl.

Magnus Timmerby, ordförande, Humanisterna Syd

One Response to Rätten att häda är helig

  1. Simon Eriksson skriver:

    Intressant att det alltid blir sådan uppståndelse när man hädar eller kritiserar islam. Många andra religiösa grupper har blivit utsatta för kritik och smutskastning som t ex mormoner, jehovas vittnen, livets ord, hare krishna och falun gong. Muslimer är inte ensamma om att bli utsatta för kritik, men de verkar vara mer känsliga än andra religiösa grupper.

    Man använder ofta orden islamofobi och främlingsfientlighet för att skuldbelägga de som kritiserar eller hädar islam.

    Man har rätt att kritisera och häda vilken religion eller ideologi som helst, oavsett om det är islam, socialism, kommunism eller kapitalism. Åsiktsfriheten och yttrandefriheten är heliga principer som ingen har rätt att inskränka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: