Rasistisk provokation mot muslimer i Malmö

Presskommentar 2020-08-20

Den främlingsfientliga provokatören Rasmus Paludan från danska partiet Stram Kurs ordnar en manifestation i Malmö (se SVT) för att bränna Koranen utanför en moské. Han kallar sig bl.a. Nordens hopp, frihetens soldat, fredens skapare och själsfridens källa. (*)

Att demonstrera är hans lagliga rätt och en del av yttrandefriheten – så länge det inte går över gränsen till våld eller återkommande trakasserier.

Den internationella humaniströrelsen står fullt ut bakom yttrandefrihet och fredlig aktivism. Yttrandefriheten innefattar även obehagliga åsikter. Även muslimer får tåla vass kritik, och jag vet att många Malmö-imamer inte har några problem med att bli utmanade i öppen debatt.

Men Paludan nöjer sig inte med sin yttrandefrihet. Han har uttalat syftet att provocera fram våld. Han har uttalat syftet att förbjuda islam, utvisa hundratusentals människor och andra politiska åtgärder riktade mot muslimer som grupp.

Det finns en likhet mellan mig och Paludan. Vi är båda kritiska mot det förtryck som ofta sker i Islams namn i världen. Och jag försvarar hans yttrandefrihet, liksom jag själv deltagit i manifestationer.

Men där slutar likheterna. Humanister kan aldrig ställa sig bakom främlingsfientlighet. Humanister kan kritisera religion, men aldrig förespråka våld eller politiska kampanjer mot en viss folkgrupp. Humanister värnar det sekulära samhället vilket innebär att vi vill tillåta alla livsåskådningar, inte förbjuda de livsåskådningar vi ogillar.

Humanisterna stöder yttrandefriheten och fredlig aktivism. Men vi kan aldrig hålla med om ett främlingsfientligt budskap. För mig som humanist är invandrade muslimer lika mycket medmänniskor som alla andra.

Magnus Timmerby, ordförande i Humanisterna Syd

(*) Lästips: kommentar av Niklas Orrenius i DN

6 Responses to Rasistisk provokation mot muslimer i Malmö

 1. Ann Widung skriver:

  Välformulerad och genomtänkt sammanfattning av hur vi som humanister bör förhålla oss i frågan!
  Tycker Ann Widung

 2. Bent Bøgedal Christoffersen skriver:

  Hej Magnus
  Først skriver du en leder om ”Rasistisk provokation mot muslimer i Malmö” og så denneher …Ja men Magnus hvad i alverden er det du skriver ? Der er ingen humanist som vil acceptere ”Stram Kurs” det handler ikke om ytringsfrihed det handler om en fanatisk fantast personlige provokationer mod anderledes menneskers kultur. En gruppe Danske Rasister og fanatikere som lever af detteher. Hans bogafbrænding har intet med ytringsfrihed at gøre ,intet, det er et personligt show fra en falleret intellektulel dansker som er gået helt tabt i Danmark og som nu forsøger opmærksomhed i Sverige. I Danmark har man erfaring med nazister det har du ikke. Så dit første indlæg er o.k men dette ..tag det væk det er en skændsel. Og så det er ikke personligt nej kun dine ord som gør pisse gal. ”Ändå måste jag försvara deras yttrandefrihet.” Fuck …Han koster flere millioner kroner i beskyttelse fra politiet hvert år…LAd ham sige hvad han vil uden beskyttelse så får vi se… Med respekt BBC

 3. Magnus T skriver:

  Tack Bent för din kommentar. Min hållning är enkel, som jag skrev i den andra texten: Yttrandefriheten och demonstrationsfriheten gäller alla, inte bara trevliga åsikter från trevliga personer.

 4. U.P.A. skriver:

  För det första handlar rasism om hat mot vissa gener och inte mot kulturer, så att bränna en bok och kritisera den är inte rasism. Du, Magnus Timmerby, borde slå upp i en uppslagsbok vad rasism betyder. Alla kulturer är inte lika bra. Man måste se till vad Koranen innehåller ─ den innehåller t.ex. mycket om att icke-muslimer ska stympas, halshuggas, och likskändas enbart för att de inte håller med om innehållet i Koranen (t.ex. vers 8:12) och inte betraktar Muhammed som Guds profet och kanske inte ens tror på Gud eller tror på flera gudar. Koranen är intolerant och de som läser den och tror på den fullt ut lär bli intoleranta. Man har rätt att bränna böcker och även att bränna dem tillsammans med bacon och samtidigt kalla boken för ”Den Store Luderbog” om man tycker det. Om någon blir provocerad till att begå brott p.g.a. detta så ska de gripas, åtalas, och straffas t.ex. med utvisning om det är möjligt. På så sätt får vi ett samhälle där alla fria accepterar yttrandefrihet, medan de som inte accepterar yttrandefrihet tvingas att sitta inlåsta eller blir utvisade. Det är inte Koranbrännarens fel att vissa som tror på Koranen inte kan hantera bränningen på ett lagligt sätt. Menar du Magnus Timmerby att det ska vara förbjudet för alla att bränna Koranen med bacon och samtidigt kalla den för ”Den Store Luderbog”? eller ska det bara vara olagligt för Rasmus Paludan?? Däremot tycker jag inte det är OK att bränna böcker eller annat på trottoarer utan eldvakter där folk riskerar att gå på dem, men reaktionen mot detta bör vara att man släcker elden och polisanmäler brottet som t.ex. mordbrand. Man ska också kunna slippa att se en brinnande Koran, om man vill det så Koranbränningarna får ske där man har möjlighet att undgå att se det. Vi humanister stödjer väl inte husarresten av Galileo eller uppeldning av Bruno för att de enbart yttrade sig.

 5. Magnus T skriver:

  Tack för kommentar. Jag tror att du kanske missade något i det jag skrev. För mig är det helt okej att Paludan hädar och bränner heliga skrifter. Men han stannar ju inte där. Han har också uttalat syftet att provocera fram våld och annat. Det är dessa saker som är oacceptabla för en humanist, inte själva bokbränningen.

  Jag skrev också denna text till yttrandefrihetens försvar, kanske av intresse: https://humanisternasyd.wordpress.com/2020/09/01/ratten-att-hada-ar-helig/

 6. U.P.A. skriver:

  Jag anser det är fel att kalla detta rasistiskt, ty en exmuslim som t.ex. gått med i Humanisterna har exakt samma gener som när hen var muslim.

  Även om Rasmus Paludan skulle vara dömd för hets mot folkgrupp i Danmark i ett annat sammanhang så är han ju inte dömd för brott i samband med Koranbränningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: