Barnrättsfrågor och humanism

Hur arbetar Humanisterna med barns rättigheter?

lidice statue

Barnkonventionen blev lag i Sverige den första januari 2020. Att värna om barns rättigheter har alltid varit en viktig del av den humanistiska rörelsens verksamhet. Både internationellt, samt i Sverige på nationell och lokal nivå, arbetar humanister med att föra fram frågor som särskilt berör barn. I många frågor samverkar vi med det internationella samfundet, när det gäller frågor såsom barn på flykt, barns rätt till skolgång och andra fri- och rättigheter som nämns i FN:s barnkonvention.

I vissa frågor är vi som humanister dock mer i framkant för att kämpa för barns rättigheter: Vi engagerar oss för barns rätt att bestämma om sin egen världs- och trosuppfattning, om sin egen kroppsliga integritet, om rätten till undervisning fri från religiöst eller extremistiskt inflytande, med mera. I Humanisternas idéprogram står det:

”Barnens rätt att få allsidig undervisning och att kunna delta i alla skolans aktiviteter ska gå före föräldrarnas rätt att bestämma om barnens skolgång. Det gäller t ex rätten att delta i sexual- och simundervisning.”

”Religiösa friskolor ska inte tillåtas i den obligatoriska skolan. Så länge de tillåts måste staten utöva effektiv kontroll, så att alla elevers livsåskådningsfrihet skyddas och så att de inte utsätts för diskriminering på grund av t ex kön eller sexuell läggning.”

Rent konkret för oss som är aktiva i Humanisterna på lokal nivå betyder detta att vi arbetar på flera håll samtidigt för barns rättigheter: Vi skapar opinion och bedriver folkbildning i frågor om religiösa privatskolor, allas rätt till likvärdig undervisning, omskärelse av barn, med mera. Vi åker ut till skolor och informerar och pratar med barn direkt om humanistiska frågor. Vi anordnar icke-religiösa ceremonier såsom humanistisk konfirmation och välkomstceremonier för barn.

Med anledning av att barnkonventionen blev lag i Sverige i år vill vi rikta särskild uppmärksamhet på frågor som berör barns rättigheter detta verksamhetsåret. Därför har Humanisterna Syds årsmöte beslutat att sätta denna fråga som särskilt viktig i vår verksamhet under 2020! Följ oss i våra kanaler för mer information om vad vi kommer arrangera kring denna fråga under året, eller bli medlem så bidrar du till vårt viktiga arbete.

Vill du bli en del av Humanisternas verksamhet under 2020? Du kan gå med som medlem här: BLI MEDLEM
Du kan också komma i kontakt med oss via Facebook eller e-post, du hittar alla våra kontaktvägar här: KONTAKTA OSS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: