Årsmötet flyttat till nätet!

  • Datum: tisdag den 24 mars kl 18.00 (enligt tidigare kallelse)
  • OBS! Anslut redan kl 17.30 för ljudtest!

Nedan följer hålltider, instruktion för hur du ansluter, samt hur du som medlem gör för att begära ordet och rösta via nätet. Du kan testa redan nu!

Varför vi flyttar årsmötet

Vi i styrelsen tycker det är viktigt att berätta hur vi resonerar nu när många ställer in möten på grund av den pågående pandemin. Vi övervägde länge att hålla årsmötet på plats som planerat, med vissa försiktighetsåtgärder såsom avstånd mellan deltagarna och tillgång till handtvätt. Det finns ju ingen generell avrådan från att hålla mindre möten.

Men vi har nu valt att flytta årsmötet till nätet för att vi själva vill bidra till att minska risken för smittspridning, för att skydda individer och för inte belasta sjukvården. Vår lokalavdelning har flera medlemmar som inte hade kunnat delta på plats då de eller deras närstående tillhör riskgrupper. Vi tar alltså lite extra hänsyn, även om det är en högre grad av försiktighet än vad myndigheterna strikt sett anmodar. Vi har också jobbat hårt för att få tekniken på plats för att de flesta medlemmar ska kunna delta via nätet.

Humanism handlar i grunden om omtanke och att lita till vetenskap och förnuft. Vetenskapen har inte alla svar, prognoser kan ändras snabbt i takt med ny forskning, och etiska avvägningar behövs. I en tid av osäkerhet kring den pågående pandemin vill vi därför uppmana våra medlemmar att hålla huvudet kallt och lyssna på vetenskapligt grundade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra experter. Och framför allt visa extra omtanke till medmänniskor, både närstående och ute i världen.

Vi har också valt att skjuta upp den planerade gästföreläsningen med f.d. förbundsordföranden Mikael Göransson. Mikael vill gärna besöka oss senare i år.

Styrelsen, Humanisterna Syd

Hålltider

VIKTIGT! Vi vill be alla, även du som har god datorvana, att koppla upp er redan kl 17.30 för ljudtest. Detta för att inte behöva slösa värdefull tid på ljudproblem efter att årsmötet börjat. Samtidigt passar vi på och kollar röstlängden. Så fort du testat att ditt ljud (och bild) fungerar bra så kan du titta bort (men lämna mötet uppkopplat!) och titta tillbaka kl 18.00 när mötet börjar.

  • 17:30-17:50  Ljudtest och preliminär kontroll av röstlängd. Ring 0700487508 om du behöver hjälp med att ansluta.
  • 18:00  Årsmötet startar
  • 20:00  Årsmötet avslutas (beräknad tid)

Om du känner dig osäker ordnar vi extra support dagen innan årsmötet, alltså måndag den 23 mars. Ring kl 17.00-18.00 till:

Caroline (PC och Android): 0700487508
Magnus (Mac och iPhone): 0762788726

Hur du kopplar upp dig

Följ dessa fem steg för att ansluta till mötet och testa ljud och bild. Testa gärna redan nu. Vi använder Zoom som funkar med de flesta datorer och mobiler.

Vi rekommenderar dator hellre än mobil för att kunna läsa dokument och yrkanden som visas på skärmen.

Eftersom vi måste upprätta en närvaroförteckning, vilket blir till underlag för röstlängd, ber vi dig att fylla i hela ditt namn, alltså för- och efternamn, när du ansluter.

1) Se först till att du har tyst i rummet, annars blir det stökigt för alla.

2) Bäst ljud får du om du har headset (hörlurar och mikrofon), men du kan också använda din dators inbyggda ljud. Sätt också gärna på video eftersom ansiktsuttryck och kroppsspråk betyder mycket.

3) Anslut till mötet här: https://zoom.us/j/260202637

Länken kommer automatiskt föreslå dig att ladda ner Zoom, som är gratis och tar ett par minuter att installera. Du kan också ladda ner Zoom från Google Play eller Apple App Store.

(Om du inte vill installera finns också möjlighet att köra Zoom direkt inifrån din webbläsare, vilket dock ibland funkar lite sämre. Om du föredrar detta, avbryt nedladdningen två gånger så bör du se alternativet ”join from your browser” längst ner på sidan.)

4) Gör ljudtest med ”Test Speaker & Microphone”. Här är instruktion.

Om du har ljudproblem, kontrollera först att Zoom är inställd på rätt mikrofon och högtalare (särskilt om du har headset). Sedan, kontrollera att mikrofon och högtalare är påslagna på din dator.

5) Slå på deltagarlistan (”Participants”) och finn knapparna “Raise hand” och ”Yes”. Dem kommer du behöva under mötet för att begära ordet och rösta.

Mer Zoom-tips.

Mötesordning

För att ett årsmöte ska löpa på smidigt när det sker online är det extra viktigt att det finns tydliga förhållningsregler så att alla ska kunna komma till tals och att beslut sker på ett demokratiskt riktigt sätt. Därför har styrelsen föreslagit följande mötesordning.

Mötesordförande och mötesvärd

För att leda och dokumentera mötet har mötesordföranden hjälp av en mötesvärd, som bevakar vem som begär ordet och slår på en mikrofon i taget.

Hur du som medlem deltar

För att rösta, använd knappen “Yes” i Zoom. Normalt finns inga ”nej”-alternativ på dagordningen, bara olika alternativ att rösta ja till eller avstå.

För att begära ordet, använd knappen ”Raise hand” i Zoom. När du får ordet berättar du först vilken typ av yttrande du vill göra:

  • Yttrande: 60 sekunder
  • Replik: 30 sekunder
  • Yrkande: 3 minuter (se nedan!)
  • Ordningsfrågor: 30 sekunder

Talartiden är begränsad för att få ett mer tillgängligt möte där alla som vill ska hinna yttra sig.

Alla yrkanden måste mejlas till mötesvärden på adressen syd@humanisterna.se

Ett yrkande är samma sak som ett yttrande, alltså att du vill säga något under mötet. Skillnaden är att ett yrkande också innehåller ett förslag på beslut. Alla yrkanden som kommer fram under mötet eller som redan finns i handlingarna, måste röstas om på mötet. Vill du få tid att skriva ett yrkande under mötet så begär du ordet och berättar detta för mötet, så kommer du få tid att formulera ett yrkande.

Väl mött!

Styrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: