21 nov: Samtal om idéprogrammet

Vid senaste förbundskongressen motionerade Stig Larsson från Humanisterna Syd om att vi borde eftersträva att hålla idégrytan kokande bland våra medlemmar och vidareutveckla vårt idéprogram.

Från Syd bjuder vi nu in medlemmar och intresserade till kreativ diskussion.

Stig Larsson, professor emeritus vid Socialmedicin och global hälsa, Lunds universitet inleder diskussionen. Förhoppningsvis kan detta möte bli en start för att utveckla idéprogrammet och öka förståelsen för humanism.

Stig Larsson skriver vidare:

Idéprogrammet reflekterar tankar och uppfattningar som vi för det mesta har gemensamma i hela medlemskåren. Men det innehåller också hänvisningar till en hel del generella storheter, som i hög grad är beroende av hur de politiska institutionerna för tillfället hanterar dem. Det kan gälla begrepp som demokrati, individens frihet eller rättigheter. En hel del av programpunkterna är också relaterade till vad som gäller som svensk lagstiftning och i vissa avseenden har verkligheten redan sprungit förbi formuleringarna.

För oss som sekulära humanister är det viktigt att definiera oss i relation till olika s.k. trossamfund och deras historiskt framväxta hegemoniartade dominans över många samhälleliga fält. Möjligen har detta fått en slagsida i det nuvarande idéprogrammet på bekostnad av exempelvis viktiga hörnstenar i den värdegrund som sekulära humanister rimligen kan enas kring för att skapa en bättre värld för både vår och kommande generationer.

Alla medlemmar och intresserade är välkomna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: