Intervju med Inas Hamdan

Här en kort intervju med Malmötjejen Inas Hamdan som gästades oss i juni. Hon berättade med allvar och humor om sina upplevelser av hur det är att växa upp i Sverige med konservativa muslimska normer, och hur det kan vara att vända sig mot dem.

1) Vem är Inas och var befinner du dig i livet?

Jag är en Lundastudent som studerar Politik, Filosofi och Ekonomi, och arbetar som frilansjournalist med fokus på liberalism och anti-extremism.

2) Hur reagerade din familj och omgivning när du först bestämde dig för att söka tron djupare och senare att ifrågasätta den?

När det kommer till konservativa miljöer kontrolleras individen ofta genom familjen. Detta betyder att familjen får många positiva sanktioner om individen följer normerna, men det leder även till otroligt mycket skam om individen väljer att motstå dem. Detta gör att reaktioner från familjen och omgivningen ofta kan bli mer extrema, då man inte endast är rädd om personens rykte, utan även ens egna rykte, då man är associerad med den personen. Ofta blir omgivningens första reaktion att sätta press på individen. Genom att göra det tydligt att det som görs inte är acceptabelt och genom att klargöra allt som står på spel ifall individen väljer att fortsätta trotsa. Hjälper inte det leder det ofta till isolering.

3) Vad är det viktigaste du vill säga till de ungdomar som växer upp i en konservativ religiös miljö?

Världen är fylld med människor från olika bakgrunder, upplevelser och förutsättningar. Därför borde man vara otroligt skeptisk mot alla som hävdar sig ha svaret på livets frågor. Om du inte har läst på om din tro med skeptiska ögon, så som du skulle behandla vilken annan tro som helst, kan du inte säga att du kommit fram till ett svar själv. Utan det var slumpen som placerade dig i en situation. Så som du vill att individer från andra tron ska ifrågasätta, borde du ifrågasätta. Du lever i ett land där du träffar personer från alla olika sorters bakgrunder varje dag. Sätt dig ner och prata med dem.

Mer info:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: