Därför är det viktigt att delta i Pride

Det är lätt att tänka att hbtqia-rättigheter är självklara i dag.

Men kampen är långt ifrån vunnen. Hbt-personer är våldsamt utstötta och jagade i stora delar av världen. I 73 länder är homosexualitet ett brott, och i hela världen är fördomarna fortfarande utbredda. Ofta är det religion och tradition som upprätthåller en så fientlig människosyn.

Men när nätet svämmar över av tusentals foton från fria, livsbejakande och stolta parader så ger det en liten droppe självkänsla, styrka och mod till alla de som lever förtryckta och rädda. Varje år kommer fler ur garderoben fastän det på vissa håll är rent livsfarligt.

Och hemma i trygga Sverige? Inte heller här är det givet. Visserligen stöder en majoritet hbtqia-rättigheter, men normförändringen är bara ett par decennier gammal, och vissa grupper såsom transpersoner kämpar fortfarande för att bli accepterade. Starka motkrafter kommer från både religiöst och socialkonservativt håll.

När du går Pride-paraden och känner de positiva vibbarna, tänk också tanken att det finns de som vill förbjuda, spärra in, avhumanisera.

Mänskliga rättigheter kommer aldrig av sig självt. I år är det 50 år sedan gay-rörelsen startade på allvar i och med Stonewall-upproret i New York, i en tid då homosexuella var systematiskt utstötta och rutinmässigt utsattes för polisvåld. I dag tar hbt-personer en lika stor eller ännu större risk, när de träder fram och kräver sin rätt.

Uganda, 2012

Den humanistiska hållningen är enkel och självklar: Låt människor leva sina liv efter eget hjärta, så länge de inte skadar någon annan. Olika könsidentitet och könsuttryck är något vi inte bara accepterar, utan något att bejaka och uppmuntra. Låt hela floran av mänskliga uttryck blomma ut!

Pride är en fest, men samtidigt en fråga om liv och död. Därför är det viktigt att delta. Kom och gå paraden med oss i Malmö nu på lördag. Mer info

Magnus Timmerby, ordförande, Humanisterna Syd


2016 gav Humanisterna Hedeniuspriset till RFSL Newcomers.

Läs gärna detta pressmeddelande efter Orlando-massakern 2016, av Andrew Copson, president för Humanists International: Humanism is the ultimate, long-standing and unfaltering ally of LGBTI people everywhere

Text av Magnus Timmerby från 2016 på samma tema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: