Summering av studiecirkeln om kunskap

Humanisterna Syd ordnade i höstas en studiecirkel i filosofi kallad Om kunskap – vad är det och har det något värde? Som vanligt var det vår eminente medlem Johannes Flink, som frivilligt tog på sig uppgiften.

Vi fick först en genomgång av olika filosofers försök att beskriva vad kunskap är och vad den har för värde (om den överhuvudtaget har något värde). Vi uppmanades att läsa Åsa Wikforss bok Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender och det var också bra om vi hade tagit del av Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt. Vi kom att träffas vid sju tillfällen, som var fristående från varandra, men med en kort repetition varje gång och en ny blänkare om vad som skulle stå på agendan vid kommande tillfälle.

Vi resonerade oss fram utifrån olika logiska teser och snart hamnade vi i diskussioner där vi vände och vred på termer som ”sanning”, fakta, ”objektivitet” och ”värdering”… Det var ingen brist på kreativa exempel! Vi kom in på ämnen som skolundervisning, genusvetenskap, amerikansk politik, Sam Harris och Jordan B Peterson, bl.a. och vi förstår att det ibland måste ha varit en frustrerande resa för Johannes, särskilt då vi allt oftare svävade ut i privata erfarenheter – men jag vågar ändå tro att vi alla nu kan definitionen på kunskap (vetenskaplig/filosofisk) och känner oss upplyfta av idéutbytet under dessa samtalsstunder.

Så tack, Johannes, för att du med stort tålamod lotsat fram oss okunniga och pratglada filosofiadepter till Kunskapens högre höjder!

Vi hoppas verkligen att Johannes återkommer med nya idéer under våren…

Ann Widung

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: