Olaglig demonstration-Möllan-Malmö

I torsdags- och fredagskväll hölls olagliga demonstrationer på Möllevångstorget i Malmö. Enligt polisen i Malmö skedde det utan godkända tillstånd från dem. Det har i sin tur, med kraftigt avståndstagande, uppmärksammats i olika medier i landet. Nämnas bör att polisen i Malmö själva har valt att polisanmälan händelsen som hets mot folkgrupp.

 

Några axplock:

Hot mot judar under demonstration i Malmö så lyder rubriken i Sydsvenskan lördagen den 9 december, en artikel skriven av Katarina Monikander. Nästa rubrik, i samma tidning är Stå upp för judarna i Malmö, en artikel skriven av Heidi Avellan. Även P4 Malmöhus har uppmärksammat den hätska och olagliga demonstrationen under torsdags- och fredagskvällen samt en uppföljning med Polis ovetande om hotfull manifestation.

Mobben skanderande med högljudd och aggressiv röst, ramsor med uppvigling om att ”Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna.” samt ”judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända”.

Foto: Revend Shexo/SR Malmö

Vår egen utrikesminister och justitieminister har också idag kommenterat, den vidriga uppviglingen och det lagstridiga utspelet från pöbeln, på Twitter.

Så här såg det ut i Helsingborg i juli 2017

Där man också skanderade ”Khaybar, Khaybar ya yahud, jaysh Muhammed saufa ya’oud!” och som betyder: ”Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé kommer tillbaka!”

En önskan, ur humanistiskt perspektiv, är att man framöver under palestinsk flagg och nationalistisk yra, får se text och höra ramsor som ” stå upp för meningsfulla liv”, vi vill försonas med Judarna”,istället för hatpropaganda.

Fotnot: Slaget vid Khaybar utkämpades år 628 mellan Muhammed och dennes styrkor och judarna i staden Khaybar

Humanisterna Syd tar självklart ställning mot all slags rasistisk hatpropaganda. Det är allas vår medborgerliga plikt att protestera. Vi kan inte låta olagligt agerande passera och vars enda syfte är att spridda hat och uppmana generation efter generation att ta till våld. Så därför låt inte denna obskyra händelse, på Möllan, gå obemärkt förbi, som i Helsingborg, utan må alla med förnuft  låta sin röst ge eko i medier men framförallt påverka på det politiska planet både på lokal-, regional- samt riksnivå oavsett politisk tillhörighet.

 

Vid pennan/Rickard Kentander

 

2 Responses to Olaglig demonstration-Möllan-Malmö

  1. Martin skriver:

    …och det fortgår år efter år – undrar om ett upprop i stil med #jewtoo – hade fått effekt?

  2. Martin skriver:

    Samtidigt positivt att se företrädare för muslimska organisationer fördöma antisemitism och i stället söka samarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: