Nolltolerans mot trakasserier

Uttalande med anledning av #metoo-kampanjen.

Humanisterna tar självklart ställning mot sexuella och andra trakasserier. Själva grunden i humanism som livssyn är respekt för mänsklig värdighet och integritet. Sedan tidigare finns etiska riktlinjer för förtroendevalda, anställda och ideellt engagerade.

Humanisterna Syd bjöd nyligen in till samtalskvällar på temat #metoo.

Kampanjen kan vara den största kvinnorörelsen sedan rösträtten, med chans att leda till verklig insikt och varaktig förändring. På en månad har miljoner kvinnor i hela världen vittnat om att de blivit sexuellt antastade. Det handlar inte bara om närmanden som gått över gränsen (vilket ibland kan vara förlåtligt), utan besvärande ofta är det män som utnyttjat sin maktposition för att ofreda eller tvinga till sig sexuella tjänster.

Det är samtidigt viktigt att inte döma en anklagad person på förhand.

Om du själv har upplevt kränkningar så uppmuntrar vi dig att ta upp det. Vi uppmuntrar detta även om du inte själv drabbats men sett det hända. Du kan tala direkt med din lokalavdelning. Du kan också vända dig till förbundets förtroendemedlem om du av något skäl inte vill gå till din lokala styrelse eller förbundsstyrelsen. Om du misstänker brott ska du polisanmäla.

Not: Då många medlemmar i Humanisterna också sympatiserar med föreningen Vetenskap och Folkbildning tipsar vi om deras policy mot sexuella trakasserier.

Magnus Timmerby
Ordförande, Humanisterna Syd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: