Pubkväll under temat Artificiell Intelligens

Humanisterna Syds Pubkväll på Sir Toby´s, torsdagen den 26 oktober i Malmö, hade temat ”Artificiell Intelligens”.

 

 • Caroline Bilander hade tagit initiativ till träffen och det var Caroline som inledde kvällen med en presentation av ämnet ”A.I.”. Caroline gick igenom definitioner av begreppet och en kort historik av utvecklingen inom ämnet. Sedan följde en livlig och spretig diskussion. Saker som diskuterades var bl. a. kommer det finnas några jobb kvar till oss människor i framtiden, kommer vi att få mer fritid och kunna förverkliga oss själva om maskinerna tar över produktionen och vad det innebär för möjligheter och faror för samhällsutvecklingen.
 • Caroline Bilander kommer att kalla till en ny träff till våren, 2018, angående A.I. Det finns många olika aspekter på A.I. som man kan diskutera kring och med tanke på den snabba utvecklingen som sker inom fältet finns det alltid saker att samtal om.
  I nuläget har AI utvecklats i sådan hastighet att sociala och etiska aspekter och områden som ekonomi och juridik inte hunnit med. Att finna lämpliga lösningar kring dessa frågor blir en utmaning för våra samhällen framöver, både globalt, nationellt och inom vår mest privata sfär.
 • Vi ses till våren.
 • En av besökarna var Hans Stenström vars stora intresse är A.I.. Hans fick i uppdrag att skriva kortfattat om just A.I.. Vi har valt ut några delar ur hans text.

/…/

För lite drygt tio år sedan läste jag en bok, ”The Singularity is Near” av den amerikanske författaren Ray Kurzweil. Ray är en uppfinnare, entreprenör och futurist och har skrivit ett antal böcker om teknikutvecklingen och hur det kommer att förändra samhället och oss människor. Hans teorier är i sig inte så kontroversiella utan det är tidshorisonten där han utmärker sig. Enligt Ray kommer singulatiteten dvs. den punkt i teknikutvecklingen när datorerna överträffar den mänskliga tankeförmågan att inträffa redan 2045. Han bygger sitt antagande på att teknikutvecklingen är exponentiell inte linjär och det leder till att framtiden är närmare än vad många tror.

Roboten Atlas är en humanoid robot som tillverkats av företaget Boston Dynamics, den använder sig av artificiell intelligens.

Om och när man lyckas skapa en A.I. med förmågor som överstiger våra mänskliga kommer vår roll här på jorden att förändras i grunden. Under hela mänsklighetens historia har vi Homo Sapiens varit den intelligentaste varelsen på jorden. Detta har gjort att vi har kunnat bruka (och missbruka) jordens resurser för våra egna ändamål. Men vad kommer att hända efter Singulariteten? Hur A.I. ska utvecklas, vilka mål man ska ha med forskningen är frågor som berör alla människor inte bara A.I. experter eller ingenjörer.

A.I. forskning har historiskt kännetecknats av perioder av optimism över nya kraftfulla datorer och/eller nya sätt att programmera dom, som skulle lösa problemet med att skapa en fungerande A.I. Sedan följer en period av pessimism när även denna gång det inte fungerade som man tänkt. För tillfället är vi i en optimistisk period där det satsas stora resurser från både stater och privata företag i olika projekt.

För er som är intresserade av A.I. nyheter och andra tekniska nyheter som kommer att förändra vår värld har jag några sidor på nätet som är intressanta.

Om ni vill se på några filmer som visar en möjlig framtid som är något så när realistisk och inte bara handlar om att A.I. ska göra slut på mänskligheten kommer här två förslag.

Her: En man utvecklar en relation med en digital assistent.  http://www.imdb.com/title/tt1798709/

Machina: En man ska utvärdera en robot med en avancerad A.I. och se hur pass mänsklig den är. http://www.imdb.com/title/tt0470752/?ref_=tt_rec_tt

Hans Stenström

/../

Humanisterna Syd tackar hjärtligt för Hans Stenströms bidrag.

Vid pennan

Rickard Kentander

2 Responses to Pubkväll under temat Artificiell Intelligens

 1. thomask69 skriver:

  Kanske ni även ska ta upp Transhumanism någon kväll.

 2. Magnus T skriver:

  Vi körde ett föredrag och panelsamtal om transhumanism redan 2012. 🙂

  https://humanisternasyd.wordpress.com/2012/09/07/lankar-till-panelsamtalet-om-manniska-2-0/

  https://humanisternasyd.wordpress.com/2012/09/04/panelsamtal-i-morgon-onsdag-manniska-2-0/

  Men det är läge att dra det ett varv igen. Vi kan gå hela vägen: transhumanism + posthumanism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: