Rapport från konferensen ”Jag är barn”

Humanisterna Syd besökte Kvinnorättsförbundets konferens ”Jag är barn” (foton) tidigare i september. Ett kort referat:

  • Kvinnorättsförbundet i Malmö bedriver en ideell verksamhet för mammor och barn som har tvingats fly för sina liv då de har utsatts för hedersrelaterat våld i nära relation. Man hanterar även hedersvåld, tvångs- och barnäktenskap med rådgivning och vägledning. Övervägande delen av barnen och mammorna har skyddad identitet.
  • Initiativtagaren och ordförande Farideh Arman och personalens insatser utgörs i största utsträckning av henne själv samt engagerade frivilliga samt volontärer.
  • Medlen de senaste åren kommer från Allmänna Arvsfonden och 2015 fick man deras pris ”Årets Guldkorn” för BOM-projektet Barn och mammor.
  • Kvinnorättsförbundet samarbetar med många kommunala, regionala och nationella sociala verksamheter. Deras primära insatser är att ta vid när ”myndigheter” har stängt för dagen.
  • Det betyder att det är  24 timmar i 7 dagar per vecka som gäller. Övervägande tid för barnen och mammorna läggs på kvällar och helger.
  • Föreningens modell fokuserar på livsbejakande humor, glädje, skratt, naturupplevelser och berättande och har implementerats i såväl offentliga som ideella verksamheter i Malmö.
  • Metoder som livsbejakande humor, glädje, musik, bild och form samt dans är de områden som man använder sig av då det har störst effekt på barn att öppna upp sitt trasiga fysiska och psykiska tillstånd.
  • Att få komma ut i naturen  och få naturupplevelser är ett viktigt inslag. Fokus på barnens eget berättande likaså. Barnens berättelse finns numer i handboken ”Jag är barn”.
  • I paneldebatten deltog ministern Åsa Regnér, kommunalrådet Sedat Arif, barnläkaren Marie Köhler samt specialpedagogen Åsa N.N. från Kvinnocentrum. Önskemål att permanenta Kvinnorättsförbundets verksamhet, så att man slapp att lägga energi på ständigt årliga ansökningar om projektpengar, framfördes till politikerna. Energin som då friläggs kommer istället verksamheten tillgodo och vinnarna är barnen.

Vid pennan

Rickard Kentander

Not: Humanisterna Syd har tidigare samarbetat med Farideh Arman, på Fadimedagen 2012 och i ett gemensamt uttalande med FEMEN mot tvångsäktenskap 2016.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: