15 nov: Arkeologi och religion: Vad säger benlådorna?

– TID: Kl 18.00 tisdagen den 15 november.
– PLATS: Sir Toby’s, Davidshallsgatan 21 i Malmö. Mellan Triangeln och Davidshallstorg.

Välkomna på spännande föredrag om arkeologi och religion med Martin Rundkvist! Arrangemanget är ett samarbete mellan Humanisterna Syd, Vetenskap och Folkbildning Skåne, och ABF Malmö.

Från dödskallarna som folk satte på stolpar i Motala för 8000 år sedan till moderna kyrkogårdar är det arkeologiska källmaterialet är fullt av spår efter tro på övernaturligheter och ritualer avsedda att kommunicera med sådana väsen. Folk har i alla tider haft magiska och religiösa inslag i sin världsbild som kan verka obegripliga sedda med dagens ögon. Och än idag finns starka krafter i samhället som kan tvinga arkeologer att rusa in med utgrävningens alla benlådor i damernas duschrum…

Fil.dr i arkeologi Martin Rundkvist disputerade 2003 vid Stockholms universitet och har forskat om många skilda perioder av Nordens förflutna. Han har därtill varit ordförande för föreningen Vetenskap och Folkbildning samt undervisat vid Linnéuniversitetet och Umeå universitet. I sitt föredrag kommer han att prata dels om nordiska arkeologers resultat angående religion genom tiderna, dels om hur religiösa människor och organisationer påverkar den arkeologiska forskningen idag.

Efter föredraget stannar vi som vill kvar i trevligt sällskap med humanister och skeptiker, till en bit mat och något gott att dricka för den som känner för det, och dryftar kvällens begivenheter och andra väsentligheter livet har att bjuda på.

Endast fem minuters promenad från Station Triangeln för er som kommer utifrån med tåg och närmaste busshållplats för stadsbussar är Davidshall. Facebook-eventet finns här och Meetup-eventet återfinns här.

Varmt välkomna!

rundkvist.jpg

Lämna en kommentar