HBTQ-rättigheter måste försvaras

Ibland hörs åsikten att Pride inte längre behövs – kampen är redan vunnen. Men i 73 länder är homosexuell kärlek fortfarande ett brott, och i nio länder är straffet döden. Transpersoner hånas och förtrycks. För ett par dagar sedan stormade polis med maskingevär en Prideklubb i Uganda (se intervju med artisten Petter Wallenberg som var där). Och i juni mördade islamister 49 människor på en gayklubb i Orlando.

Även i Sverige finns motstånd mot HBTQIA-personer, bland annat från olika muslimska traditioner och kristna frikyrkor. Kring 100 000 svenska ungdomar lever under hedersförtryck, inkluderat homofobi och transfobi. Många ungdomar känner en slitning mellan en strängt religiös/kulturell fostran, den läggning och livsstil de önskar och den frihet de ser hos sina kamrater.

Pride är ett exempel på kärnan i humanism: varje människa har rätt att leva sitt liv efter eget hjärta och huvud, och göra det med stolthet. HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter. För en sekulär humanist finns ingen skamlig kärlek och ingen oacceptabel livsstil – så länge inte andra kommer till skada.

Pride handlar om att våga leva ut sin livsstil och visa att skamkänslor inte hör hemma. Genom att gå Pride visar vi stöd för alla de som måste dölja och lida för sin läggning, och genom att hela samhället sluter upp kan vi ge HBTQIA-personer i hela världen lite mer mod och självförtroende när de ser bilder från paraderna.

I lördags var det glädje och folkfest men vi ska samtidigt komma ihåg att Pride inte är en lek. De första paraderna i västvärlden, för bara fyrtio år sedan, möttes med hat, polisvåld och fängelse. Samma sker i dag, varje dag, i stora delar av världen. Det är tack vare aktivisterna och deras uppoffringar som resten av oss kan följa efter och visa vårt stöd. Låt oss minnas de som offrat sina friheter och sina liv för mänskliga rättigheter.

Magnus Timmerby
Ordförande, Humanisterna Syd

Läs gärna också detta pressmeddelande efter Orlando-massakern, av Andrew Copson, ordförande för internationella humanistunionen IHEU:

Uganda Pride

Uganda, 2012

Christopher Street Liberation Day, 1970

People hold ‘Gay Pride’ and ‘Mattchine’ (The Mattachine Society was a early American gay rights organization) signs during the first Stonewall anniversary march, then known as Gay Liberation Day (and later Gay Pride Day), as they parade along 6th Avenue (Avenue of the Americas) at Milligan place, New York, New York, June 28, 1970. (Photo by Fred W. McDarrah/Getty Images)

New York 1970, Uganda 2012

2 Responses to HBTQ-rättigheter måste försvaras

  1. […] att deltagarna misshandlades och fängslades av polisen. Även i vår tid deltar många under en högst verklig risk för sitt liv och frihet. Vi vet att bilderna från Pride i trygga länder ses av många personer […]

  2. […] Text av Magnus Timmerby från 2016 på samma tema […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: