Humanisternas dag i Almedalen

Idag sparkar den årliga Almedalsveckan igång i Visby, Gotland. Humanisterna är som brukligt på plats och på tisdagen den 5 juli deltar Humanisternas ordförande Christer Sturmark i tre seminarier i Almedalen, på temat yttrandefrihet och hur vårt samhälle och det offentliga rummet påverkas av religion och humanism:

 

Rätten att häda – islamkritik och det öppna samhället
5 juli kl. 11:40 – 12:20, Krukmakarens hus, Frälsningsarmén, Mellangatan 21

I samhällsdebatten påstås det att islamkritik gynnar främlingsfientlighet. Samtidigt är många muslimer och ex-muslimer tvingade att leva under hot på grund av kritik mot övertygelser inom muslimska sammanhang. Vilken rätt att häda har svenska muslimer? Kan islamkritik ge en mer konstruktiv religionsdebatt?

Medverkande: Hanna Gadban, författare och kolumnist, Mona Walter, konvertit och debattör, David Thurfjell, religionshistoriker, och Christer Sturmark (moderator), ordförande Humanisterna.
Arrangör: Humanisterna och Svenska Evangeliska Alliansen

 

Är det offentliga rummet neutralt beträffande olika livsåskådningar?
5 juni kl. 13:00 – 14:15, Artillerigatan 2B, Tingshuset

Samhället är mångkulturellt som aldrig förr, och det tar sig många uttryck. Frågan är om alla bemöts med samma öppenhet och strävan till ökad förståelse. Karin Kittelmann Flensner har i sin avhandling om religionsundervisningen i svenska gymnasieskolan kommit fram till att det är ateism som är norm, att den dominerande livsåskådningen numera är sekulär humanism. Genom detta panelsamtal belyses utmaningen och svårigheten att vara neutral. Är det så att vissa livsåskådningar ges tolkningsföreträde?

Medverkande: Karin Kittelmann Flensner, lektor, Högskolan Väst, Christer Sturmark, ordförande Humanisterna, Anna Lindman, programledare SVT, och Louis Herrey, religionslärare
Arrangör: Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga

 

Kristna värderingar och humanismens påverkan på samhället
5 juni kl. 15:00 – 15:45, Elidas däck i hamnen.

Samtal om vilken påverkan kristna värderingar, humanism och sekulariseringen haft för samhällsutvecklingen i Västerlandet. Hur har dessa påverkat ekonomi, demokrati, öppenhet, mänskliga rättigheter, människovärde? Är det bra eller dåligt om samhället påverkas av kristna värderingar eller av ateism?

Panelsamtal med Christer Sturmark, Humanisterna, Stefan Gustavsson, Credoakademin och Per Ewert, Claphaminstitutet. Moderator: Ruben Agnarsson
Samtalet kommer även att sändas på Kanal 10

 

 

almedalsveckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: