21 januari: Fadimedagen Malmö

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 18.02.47

Även i år arrangeras Fadimedagen på flera orter i Sverige. Huvudarrangör är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Humanisterna Syd är tacksamma att även i år få vara med och arrangera.

Fadimedagen i Malmö är torsdagen den 21 januari. Besök oss också på Jämställdhetsdagarna den 27-28 januari. Hela listan på orter i Sverige.

14-ÅRSMINNET AV HEDERSMORDET PÅ FADIME SAHINDAL

Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal brutalt i hederns namn av sin far i Uppsala. Hon blev 26 år gammal. Fadime hade innan sin död framträtt i tv och hållit tal i riksdagen där hon lyft frågan om hedersrelaterat våld. Hon kämpade tappert för jämställdhet. Vi bör minnas hennes modiga kamp för frihet, men också mot hot, våld och mord i familjehederns namn.

I år hedras på nytt Fadimes minne av riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) i samarbete med flertalet organisationer i olika städer.

Det har gått 14 år sedan det brutala mordet. Trots att kunskapen har ökat sedan dess, så har även problemen gjort det. Hedersvåldet relativiseras, debatten tystas, och kampen motarbetas. Låt oss därför tydligt höja våra röster mot hedersförtryck!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: