Har humanister ett bättre liv?

A Better Life SVFilmen A Better Life visas i kväll den 3 november i Malmö. Den bygger på intervjuer med några av världens främsta tänkare och andra inspiratörer. Under november månad visar Humanisterna filmen i fem svenska städer. Vi även har nöjet att ha regissören Chris Johnson på plats för samtal efter filmen.

 

”Få ett bättre liv!” Det skulle kunna vara en slogan från en amerikansk lyckocoach eller andlig ledare. Är det verkligen något för den som ser sig som rationalist, humanist, ateist?

Javisst! Jag skulle hävda att humanister faktiskt har ett bättre liv. Precis detta anspråk finns i den livsåskådning som kallas humanism eller sekulär humanism, som Humanisterna företräder i Sverige. Vi lyftar fram vår livsåskådning helt enkelt eftersom vi anser att den är bättre än alternativen och att världen kunde bli en bättre plats om fler upptäckte den.

Bättre liv handlar naturligtvis inte om materiella fördelar. Vad humanismen erbjuder är en idémässigt stabil grund att stå på, en grund som kan stötta och stärka i små och stora livsval.

I filmen intervjuas flera amerikaner som intygar hur svårt det kan vara att ”komma ut” som ateist där. I Sverige höjs inte många ögonbryn när någon förnekar Gud, men även här finns en utbredd och ingrodd misstänksamhet: kan en ateist verkligen skilja mellan rätt och fel, utan att det finns kristen etik någonstans i botten? Kan en person som avvisar alla övernaturliga fenomen och i stället litar på vetenskapen verkligen till fullo uppleva skönhet och mening i livet? Kan en ateist uppleva glädje och sorg, fira livets högtider, njuta av stor konst och hänge sig åt överväldigande känsloupplevelser?

Filmens syfte är att stärka den som ibland kan känna sig undertryckt av sådana fördomar. Och i själva verket är det väl tvärtom. Har inte en person med en öppen, nyfiken och odogmatisk inställning mycket större möjligheter att blomma ut och fylla sitt liv med mening och innehåll, än någon som har valt att begränsa sig till en mytologisk världsbild och en gammaldags syn på trygghet, mening, synd och skam?

Vad är då humanism? Här finns inga heliga böcker, men i grunden är det mycket enkelt. En sekulär humanist försöker leva sitt liv utifrån förnuft och omtanke — hjärna och hjärta. Använd förnuft och omtanke för att hitta rätt i livet. Tänk igenom din världsbild, tänk kritiskt och var själv mottaglig för kritik, reflektera över rätt och fel, uppmuntra andra att tänka fritt och uttrycka sig fritt, och låt oss försöka hitta ett sätt att leva tillsammans på den här planeten. Ur detta följer så ett ansvar inför världen och dess varelser, och det gör humanismen till en etisk livsåskådning.

Förnuft, omtanke och ansvar — det låter självklart. Så gör väl alla? Nej, tyvärr kan vi ständigt se hur både det rationella tänkandet och empatin trängs tillbaka av andra instinkter. När vi människor söker svaren på svåra frågor så väljer en överväldigande majoritet människor i världen i stället att följa auktoriteter, demagoger, religiösa ledare, nedärvda traditioner, kompromisslösa ideologier. Regelmässigt kräver man att alla vi andra ska inordnas under sådana system.

Nej tack. Som humanist vill jag hellre grunda mina val i kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn, i kombination med omtanke, empati och medmänsklighet.

De här utgångspunkterna leder oss till vissa slutsatser. Det finns inga gudar eller karma eller ett universum som belönar oss för lyckliga tankar. Världen är naturlig, inte övernaturlig. Vi har bara ett liv. Patrik Lindenfors har formulerat det: ”Vi människor är — på gott och ont — utlämnade till oss själva och varandra. Vi måste själva och tillsammans ta reda på hur verkligheten fungerar. Vi måste själva och tillsammans ta ansvar för hur vi uppför oss och behandlar andra. Ingen utom vi själva har ansvar för våra egna liv och vårt gemensamma öde.”

Humanister erkänner därför varje människas värdighet och integritet. Ur detta följer de grundläggande mänskliga rättigheterna såsom allas rätt att tänka fritt och uttrycka sig fritt. Vi försöker konsekvent försvara det fria ordet, religionsfriheten och den konstnärliga friheten. Vi är nyfikna på mänsklighetens kulturella gärning och bejakar konstens förlösande kraft för den enskilda människan och dess omdanande kraft i samhället. Vi tar politisk ställning för en sekulär, demokratisk stat som garant för allas tankefrihet och religionsfrihet. (Nästan inga länder har en fullt ut sekulärdemokratisk stat, ej heller Sverige.)

Ett bättre liv?

Vi människor har gott om brister och saknar massor av svar. I den osäkerheten känner jag mig fullständigt trygg! Det måste vara bättre att medge när man inte vet, än att inbilla sig vanföreställningar. Jag välkomnar när min livsåskådning ifrågasätts, och återgäldar gärna samma tjänst. Hur kan någon upptäcka sina egna fel om denne inte lyssnar på kritik? Det är för mig ett tecken på respekt när någon tar mina åsikter på så stort allvar att hen vill utmana dem med sina bästa argument.

Ja, humanister har ett bättre liv. Det är roligare att säga nej till villfarelser och falska auktoriteter, och i stället försöka tänka fritt och nyfiket utforska livet, världen och kulturen. Låt oss inspireras av naturen och konsten, begrunda våra gemensamma utmaningar, och bejaka människans möjligheter för framtiden. Den största tryggheten är att våga se världen som den är.

Och en sak till. Meningen med livet? Det bestämmer du själv!

Magnus Timmerby
Ordförande, Humanisterna Syd

 

Annonser

One Response to Har humanister ett bättre liv?

  1. Johannes Flink skriver:

    Välformulerat, bra och framförallt skrivet med passionerat engagemang. Förnuft med känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: