Veckans samhällsupplysning

Här kommer veckans samhällsupplysning till dig som inte tror på Jesus.

Nu är sista veckan att gå ur Svenska kyrkan, annars åker du på nästa årsavgift. Kyrkans medlemsavgift, som dras på deklarationen, varierar med din inkomst: typiskt 2 500 kr upp till 15 000 kr per år eller mer. Sammanräknat under ett helt arbetsliv betalar de allra flesta minst 100 000 kr.

Hur går man ur? Med ett brev till sin församling där man helt enkelt begär att få lämna. Orkar man inte det så kan man googla på ”gå ur kyrkan”, det finns tjänster som fixar brevet åt dig.

Kyrkans medlemsavgift går till löner, administration och verksamhet. Däremot ligger begravningsavgiften och underhåll av kyrkobyggnader utanför – det är nämligen sådant som är till för alla (även icke-troende) och det dras därför på den vanliga skatten.

Även om du går ur Svenska kyrkan har du alltså rätt till begravning, dock utan att bli välsignad av en präst. När du vill gifta dig eller välkomna ett barn till världen så finns också alternativ. Förbundet Humanisterna och andra parter erbjuder värdiga ceremonier för livets högtider.

Om du i stället vill stödja Humanisterna så kostar det 365 kr per år. Bli medlem!

Det går även att bli medlem via sms. Skicka ”Humanist personnr mejladress” till 72456, så får du välkomstpaket och inbetalningskort.

Magnus Timmerby
Humanisterna Syd

Annonser

One Response to Veckans samhällsupplysning

  1. julle skriver:

    Här är information som kan delas för nyfikna på att gå ur svenska kyrkan samt en webbsida som informerar hur mycket du tjänar i skattereduktion om ni går ur.

    https://www.facebook.com/GaUrSvenskaKyrkan?hc_location=timeline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: