Humanisterna ifrågasätter disputation vid Malmö högskola

Malmö högskola tycks ha okritiskt släppt igenom en doktorsavhandling med titeln ”Unity Pervades All Activity as Water Every Wave”. Avhandlingen handlar om de principiella lärorna och filosofin hos Maharishi Mahesh Yogi. Om det låter bekant kan det vara för att det är samma guru George Harrison och resten av Beatles blev så betuttade i på 60-talet.

I fredags, den 17 oktober, gick Humanisternas Patrik Lindenfors ut i en debattartikel i Aftonbladet och ifrågasatte valet av opponent: Malmö Högskola ger plats åt new age.

Även City Malmö och Sydsvenskan snappade upp historien:

Malmö högskola sänker trovärdigheten för hela högskoleväsendet. Den kängan utdelar Patrik Lindenfors, ledamot i Humanisterna. Bråket startade när det visade sig att en avhandling om Beatles favoritguru fått en opponent som själv påstås vara en av guruns mest devota anhängare.

– Det drar ner trovärdigheten för hela det svenska högskoleväsendet om man släpper in låtsasdocenter i låtsasämnen och låter dem utföra vetenskapliga granskningar av Malmö högskolas disputationer. Det är inte acceptabelt, så ska det inte gå till, säger han.

Magnus Timmerby, ordförande i Humanisterna Syd, instämmer i kritiken och skriver i en kommentar:

”Med valet av opponent skänker Malmö högskola legitimitet till pseudovetenskap. Efter att disputationen glidit igenom i det närmaste utan kritiska frågor kan Maharishi-lärans anhängare nu annonsera att deras Maharishi Vedic Science är en erkänd vetenskaplig disciplin i Sverige. Det är glädjande att Malmö högskola nu reagerar på kritiken och tillsätter en intern undersökning.”

Läs hela historien här, med länk till debattartiklarna och svar från Malmö högskola.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: