Inför tisdag 21 jan: Fadimedagen

I år är det tolv år sedan Fadime Şahindal mördades av sin pappa för att hon svikit familjens heder. Bara några veckor tidigare höll hon ett tal i riksdagen där hon bad om samhällets stöd. Till minnet av Fadime och andra ungdomar som fallit offer för hederskultur arrangerar vi på tisdag minnesstund och kvällsseminarium, tillsammans med föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF).

Plats: Landstingssalen vid Malmö Rådhus, Stortorget, Malmö
Tid: Tisdag 21 januari, kl 18.00-21.00

Programmet inleds med minnesstund, sång och filmen ”Heder”, följt av panelsamtal och musik. Fika ingår.

I panelen:

  • Hillevi Larsson – Riksdagledamot (s), ledamot av civilutskottet
  • Anja Sonesson – Ledamot av partistyrelsen (m) vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö
  • Jenny Wenhammar – FEMEN Sverige
  • Ezzedin Zein – Producent och manusförfattare till filmen Heder
  • Mariam Taheri – GAPF Skåne
  • Samtalsledare – Magnus Timmerby, Humanisterna Syd

Även sång av Lennart Ekdahl och Richard Sseruwagi.

 

Fadime

Bara några veckor innan Fadime mördades höll hon ett tal i riksdagen om just hedersförtryck. De avslutande meningarna löd:

”Jag har valt att berätta min historia här för er i dag i förhoppning om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att inte fler behöver gå igenom det jag har fått göra. Om alla drar sitt strå till stacken behöver sånt här inte upprepas. Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem. Tack för att ni lyssnade.”

Det insiktsfulla talet finns publicerat i sin helhet.

 

Fadimedagarna högtidlighålls numera i flera städer. I Stockholm visade flera politiker sitt stöd idag. Justitieminister Beatrice Ask berättade att regeringen nu lägger ett lagförslag mot tvångsäktenskap. Före detta integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni träder in som ordförande i en ny insamlingsstiftelse för GAPF. Även EU-minister Birgitta Ohlsson m.fl. höll tal.

GAPFs hemsida (Glöm Aldrig Pela och Fadime) går det att bli stödmedlem och läsa mer om deras arbete. En film (4 minuter) om GAPF kan ses här:

 

Sara Mohammad, ordförande och grundare av GAPF, fick Humanisternas Hedeniuspris 2013 med följande motivering:

”Sara Mohammad har outtröttligt kämpat för ungdomar som fallit offer för heders­förtryck. Genom riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime har hon åstadkommit verk­liga förändringar i hur hederskultur bemöts i Sverige, både politiskt, i media och i sam­hällsinstitutioner som kvinnojourer, polis och socialtjänst.

Utöver samhällsinsatsen har hon byggt upp ett nätverk av frivilliga som ofta med akuta, riskfyllda insatser hjälpt ett stort antal ungdomar som annars troligen skulle råkat mycket illa ut.

Sara Mohammad är en unik röst som lyfter fram de svikna och säger det självklara: de mänskliga rättigheterna måste gälla alla, oavsett härkomst, kultur, religion eller tradition. För sina insatser till­delas Sara Mohammad 2013 års Hedeniuspris.”

Årets innan fick Nyamko Sabuni Hedeniuspriset 2012.

 
Magnus Timmerby

Annonser

One Response to Inför tisdag 21 jan: Fadimedagen

  1. Fadimedagen skriver:

    […] Se gärna mer här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: