15 okt: Boksläpp – Heder och samvete

Humanisterna Syd bjuder i samarbete med Lunds Stadsbibliotek in till ett av årets viktigaste boksläpp.

Tid och plats: Kl 18.00 på Atriumgården, Lunds stadsbibliotek.

edu

heder

Eduardo Grutzky, ledamot i Humanisterna och ALMAeuropa och Lars Åberg, journalist och skribent berättar om sin bok Heder och samvete.

Hur kan en hedersideologi uppstå och hur kommer det sig att den kan leva vidare i ett modernt samhälle? Föreläsningen är ett samarbete mellan Humanisterna Syd och Lunds Stadsbibliotek.

Efter föreläsningen blir det boksignering.

Recensioner:

Boken har bland annat uppmärksammants på Bokmässan i Göteborg, i Sydsvenskan (”En hederssak från och med nu”), i Forskning och Framsteg av Lundaetikern Birgitta Forsman och i Jyllandsposten.

Dagens Bok skrev:

Heder och samvete är en bok som gör ont att läsa. Dels för att Åberg och Grutzky på ett övertygande sätt smular sönder många av de föreställningar som jag själv haft kring hedersförtryck och hedersideologiers uppkomst. Dels för att de fem insprängda berättelserna ur verkligheten, där vi möter ungdomar som Grutzky träffat genom sitt arbete, på ett väldigt effektivt sätt tar ner diskussionen från en teoretisk nivå till en medmänsklig. Det är dessa inblickar i enskilda liv, vars förutsättningar är så radikalt olika de jag själv vuxit upp med, som gör ondast. När jag tvingas reflektera över hur lika våra liv borde ha varit, men hur de inte ens går att jämföra, är det så att jag hisnar.

Jag hoppas verkligen att det blir uppståndelse kring denna debattbok. För de 70 000 svenska ungdomars skull som i en rapport från Ungdomsstyrelsen 2009 uppgav att de inte anser sig ha möjlighet att själva välja vem de ska gifta sig med. För deras skull, och för alla andra som lever i en verklighet dit demokratiska värderingar förnekas inträde, hoppas jag verkligen att det blir uppståndelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: