Skadlig vidskepelse i Ystads Allehanda

Lund, 14 augusti 2013

Presskommentar från Humanisterna Syd tillsammans med Vetenskap och Folkbildning Skåne

Nedladdningsbar version

Skadlig vidskepelse i Ystads Allehanda

Under juli och augusti 2013 har Humanisterna Syd tillsammans med Vetenskap och Folkbildning Skåne haft ett meningsutbyte med redaktionen för Ystads Allehanda. Det har gällt tidningens sätt att rapportera om pseudovetenskap, andemedium, häxor, schamaner, andlig kirurgi och distanshealing. Här är en summering av korrespondensen samt vår slutkommentar.

Ystads Allehanda har genom åren gjort flera reportage om s.k. alternativa terapeuter i Skåne. Fredagen den 26 juli publicerades reportaget Personlig vägledare i Skurup vilket var en intervju med en person som mot betalning ger människor råd i viktiga livsbeslut, utifrån svar hon får från andevärlden.

Den 8 augusti publicerade tidningen en insändare från undertecknade, där vi klagade på bristande kritisk granskning i denna typ av artiklar, samt föreslog till redaktionen att klargöra sin hållning till bluffmetoder och oetisk rådgivningsverksamhet. Chefredaktör Lars Mohlin svarade i samma nummer.

Lördagen den 10 augusti uppmärksammades meningsutbytet även av radioprogrammet Medierna i P1 som kort intervjuade Magnus Timmerby, ordförande i Humanisterna Syd samt Lars Mohlin, chefredaktör för Ystads Allehanda (börjar 16:55 in i programmet).

Vår kommentar efter meningsutbytet

Artikeln “Personlig vägledare i Skurup” var okritisk och till synes utan faktagranskning. Den var inte, som chefredaktör Mohlin i sitt svar till oss tycks mena, neutralt och öppet hållen utan tvärtom inbjudande skriven och närmast att betrakta som marknadsföring på redaktionell plats.

Genom åren har Ystads Allehanda ibland visat upp en okritisk och uppmuntrande hållning till pseudovetenskap och på ett inbjudande sätt presenterat diverse vidskepelse [1]. Vi känner endast till ett tillfälle då man intagit en kritisk hållning, i en notis i november 2012 (finns ej på nätet).

Så vad är problemet med detta? Det finns en utbredd naivitet om att healing, andemedium med mera är harmlös verksamhet. Det är det inte. Kunderna som lockas är ofta utsatta personer som kan behöva verkligt stöd och hjälp. År 2010 lurades en person i Simrishamn på 450 000 kr av ett medium, vilket Ystads Allehanda rapporterade om. Samma höst blev ett rikskänt medium avslöjat med att ha bluffat under en seans just i Ystad, och erkände, men han är back in business.

Kunderna till dessa alternativa rådgivare och vårdgivare får alldeles säkert ett sympatiskt bemötande – kanske hjärtligare än på vårdcentralen – men resultatet blir (bortsett från eventuell placebo-effekt) i bästa fall pengar i sjön och i sämsta fall att de inte söker den vård som faktiskt kunde hjälpt dem.

Webbplatsen What’s the harm har dokumenterat över 600 000 fall där individer skadats eller dött pga kvacksalvare, dvs personer som erbjuder hälsovård helt utanför vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vi är inte ute efter att frånta någon rätten att tro på vad de vill, eller rätten att erbjuda eller ta emot alternativ vård. Och Ystads Allehanda kan naturligtvis skriva vad de vill och på redaktionell plats göra reklam för särintressen, inom pressetikens ramar. Det vi har efterlyst är ett kritiskt granskande öga och någon indikation på att redaktionen ser ett ansvar för konsekvenserna. Som mediekonsumenter kan vi inte låta bli att undra: Varför är just alternativterapi så speciellt att det förtjänar en förnuftsbefriad rapportering? Finns det kanske andra delar av tidningen som utgår från kaffesump, tomtar och troll i stället för vanlig faktagranskande journalistik?

Mohlin uppmuntrar oss i sitt svar att fokusera på viktigare saker, som till exempel Humanisternas bevakning av antidemokratiska krafter. Men vi menar att fröet till många tragedier, oavsett om det handlar om alternativmedicin, religiösa galenskaper, eller avhumaniserande politiska rörelser, är en brist på kritiskt tänkande. Vi tycker att kritiskt tänkande är värt att uppmuntra.

Mohlin skriver också att han vill respektera människors tro och betrakta läsarna som vuxna människor som själva kan avgöra vad de ska tro och tycka.

Nu handlade reportaget i fråga visserligen inte om tro utan om en persons yrkesverksamhet. Hade det handlat om tro hade det varit en annan sak. Men låt oss ändå ta tillfället och syna Mohlins poäng.

Att visa respekt för andras tro låter sympatiskt vid första anblicken. Men det får lätt en olycklig konsekvens. Genom att begära respekt och hänvisa till tro på det här sättet flyttas företeelsen bort från sakligt ifrågasättande, görs oåtkomlig för granskning och skyddad från kritik. Är det bra? Om en rörläggare eller bilhandlare lurar oss blir vi förbannade, och media stöttar oss. Men kvacksalvare och lurendrejare får inte ifrågasättas, för att vi måste respektera deras tro? Det räcker alltså att säga “Jag tror på övernaturliga väsen” för att befrias från granskning, skyddas från ifrågasättande och få ägna sig åt suspekt verksamhet i lugn och ro?

En sådan attityd blir i bästa fall en missriktad välvilja som inte hjälper någon, i värsta fall en härskarteknik för att utmåla den som vill ifrågasätta som elak.

Mohlin har därför helt rätt om oss. Vi tycker inte att man alltid ska respektera människors tro. En humanistisk hållning är att respektera människor som individer, men inte automatiskt vilka idéer som helst. Ingen idé är helig, ingen tro är oantastlig. Det är att skilja på sak och person. Människor har integritet och värdighet, men idéer måste vara fritt villebråd och få utmanas och prövas i öppen debatt. För oss är det en moralisk plikt att öppet våga diskutera alla påståenden och trosföreställningar, inklusive våra egna. På samma sätt som vi uppskattar om våra vänner berättar för oss om vi har dålig andedräkt, på samma sätt vill vi inte missa chansen att höra om möjliga brister i våra övertygelser.

Och vad är egentligen det bästa sättet att visa varandra respekt som vuxna människor? Att bara säga snälla saker och undvika sådant som kan vara obekvämt att höra, eller att nyfiket ta en förutsättningslös diskussion om vad man tror på och varför? Humanisterna tar gärna ett samtal om trosföreställningar och livsåskådning.

Men det behöver vi inte göra här, för den aktuella frågan är enklare än så och behöver inte fördunklas genom att hänvisa till trosuppfattningar. De påståenden och utfästelser som görs av andemedium, healers mm går nämligen att testa (förutsatt att de är tillräckligt specifika). De är alltså vetenskapligt avgörbara och vi kan få klarhet i om personen i fråga verkligen har övernaturliga förmågor eller ej.

Just sådana tester ordnas av flera organisationer, där den som vill visa prov på sin paranormala begåvning får vara med och bestämma hur testet ska se ut. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har ordnat flera tester. Humanisterna har utmaningen Kristallkulan med en prissumma på 100 000 kr. James Randi Educational Foundation har sedan 1964 testat över 1000 personer. Hittills har ingen lyckats vinna deras pris på en miljon dollar – för att inte tala om det erkännande och de affärsmöjligheter som skulle öppna sig för en sådan vinnare!

Istället föredrar andemedium att ta emot dig hemma vid köksbordet och framföra dunkla budskap från dina döda släktingar för femhundra spänn.

Vi menar därför att denna typ av verksamhet kan vara bedräglig och oetisk – oavsett om utövaren medvetet ljuger eller är uppriktigt övertygad om att hen har magiska krafter. Vi tycker det är förvånande att en nyhetstidning legitimerar sådant. Nästa gång någon i sydöstra Skåne blir bedragen av någon som påstår sig ha kontakt med spöken eller besitta andra övernaturliga förmågor kanske det till viss del är på grund av naiv och okritisk rapportering i lokalpressen.

Slutligen en sak som inte framgick i den publicerade korrespondensen. Vi framförde först vår kritik i ett privat brev till redaktionen, tillsammans med ett erbjudande att hjälpa till med fackgranskning av framtida artiklar. Särskilt föreningen Vetenskap och Folkbildning bevakar det samlade evidensläget om många alternativa terapier. Att döma av redaktionens hittills avvisande respons finns kanske viss risk för fortsatt mörker i rapporteringen. Men vår invit kvarstår.

 

14 augusti 2013

Magnus Timmerby, ordförande Humanisterna Syd och medlem i Vetenskap och Folkbildning

Pontus Böckman, ordförande i Vetenskap och Folkbildning Skåne

Peter Eriksson, Läsare av Ystads Allehanda och medlem i Humanisterna

 

 

[1] Tidigare artiklar om vidskepelse i Ystads Allehanda:

Den kosmiska energin räcker till alla

http://www.ystadsallehanda.se/ystad/kaseberga/article1505098/Den-kosmiska-energin-racker-till-alla.html

Clairvoyant afton

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/article654865/Clarivoyant-afton.html

Runorna visade vägen

http://www.ystadsallehanda.se/simrishamn/hammenhog/article1381164/Runorna-visade-vaumlgen.html

Näring för alla sinnen

http://www.ystadsallehanda.se/ystad/article756943/Naringgot-foumlr-alla-sinnen.html

Mässa om kropp och själ i Parken

http://www.ystadsallehanda.se/skurup/article749930/Maumlssa-om-kropp-och-sjaumll-i-Parken.html

Andligt och jordnära blandades på mässa

http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article762659/Andligt-och-jordnaumlra-brblandades-paring-maumlssa.html

 

 

Humanisterna är en livsåskådningsorganisation för människor som tror att det går att försöka leva ett fullvärdigt och etiskt liv baserat på en kombination av rationalitet och medmänsklighet, istället för religion eller andra övernaturliga idéer. Humanisterna vill främja ett sekulärdemokratiskt samhälle där alla har rätt att utöva sin livsåskådning på lika villkor.

http://www.humanisterna.se

Vetenskap och Folkbildning har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

En viktig del av den vetenskapliga folkbildningen är att klargöra vilka frågor som kan respektive inte kan avgöras med vetenskapliga medel. Föreningen granskar vilka vetenskapligt grundade argument som finns för eller emot fenomen och metoder. Det kan vara allt från alternativmedicin och astrologi till pseudovetenskap inom universitet och högskolor. Föreningen vill verka som ett nätverk för att sprida konsumentupplysning om vetenskaplig metod bland medlemmarna och till allmänheten.

http://www.vof.se

 

Annonser

One Response to Skadlig vidskepelse i Ystads Allehanda

  1. Yrsa Hilding skriver:

    Ironiskt att YA gifter ihop religion med vidskepelse och kvacksalveri. En gång i tiden blev man steglad och bränd på bål i Guds namn för det senare. Heder åt dig Magnus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: