Summering av årsmötet 2013

Humanisterna Syds årsmöte 6 mars 2013 är nu avklarat, med kompetent ledning av mötesordförande Kjell Arvedson. Handlingarna publicerades i förväg och protokoll kan fås på begäran. Den nya styrelsen kommer inom kort presentera sig närmare och vi vågar väl säga redan nu att avsikten är att hålla tempot uppe med en hel del medlemsaktiviteter även framöver!

Vår inbjudna föredragshållare fick förhinder i sista stund men vi improviserade en god diskussion på samma tema – Humanismen i Sverige och Europa – utifrån bilder, siffror och exempel från olika länder. Medan vi i Sverige de senaste åren funnit en stabil grund i upplysningsidealen har vårt systerförbund i Norge en lång tradition med ceremonier i kärnverksamheten. Human-Etisk Forbund är faktiskt världens största humanistiska förbund och en stark samhällskraft i landet.

halden
Så här kan det se ut när en norsk lokalavdelning presenterar sig

I Nederländerna och Belgien har nutida humanism en lång historia sedan 1940-talet och har idag utvecklats till en bred folkrörelse med social verksamhet, ceremonier, forskning och utbildning på universitetsnivå och hundratals yrkesverksamma humanister som rådgivare vid sjukhus, militär, fängelser och i civilsamhället.

Även i Tyskland är humanismen en erkänd livsåskådning med hög profil, med bland annat rådgivning och humanistiska skolor.

Europeiska Humanistfederationen har sitt högkvarter i Bryssel och driver därifrån politiskt arbete för att bevaka sekulära människors intressen inom Europa, vilket ofta kan vara ett arbete i motvind mot mäktiga intressen.

Vill du veta mer? En idé som kom upp under föredraget är att ordna ett par kunskapskvällar för att studera humanismens olika varianter i världen och hitta inspiration och lärdomar. Kontakta oss på syd@humanisterna.se om du är nyfiken på det.

För dig som vill veta mer finns till exempel ett fotoreportage från våren 2012, då fyra medlemmar från svenska Humanisterna besökte en fyradagars konferens i Utrecht anordad av Europeiska Humanistfederationen. Över hundra personer från 15 länder deltog, varav många yrkesverksamma humanistiska rådgivare. Konferensen tilldrog sig på
Universitet för Humanistiska Studier i Utrecht, på bild här:

uvh
Universiteit voor Humanistiek, Utrecht (Flickr: Rienk Mebius)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: