Ytterligare restriktioner på stamcellsforskning i EU

Detta är ett upprop till humanistvänner som har kontakter inom medicinsk forskning i Sverige, både på universitet och i näringslivet. Vi behöver er hjälp i en kampanj som drivs av European Humanist Federation.

Innan tisdag nästa vecka (3 juli) skulle vi behöva din respons på följande. Vi har redan en lista på ledande forskare på Stamcellscentrum i Lund.

Visste du att Vatikanen med flera organisationer år 2006 lyckades få EU att införa långtgående restriktioner mot forskning på mänskliga embryonala stamceller? Nu är det dags igen. I Horizon 2020, det nu liggande förslaget till EUs framtida forskningsramverk, har restriktionerna förstärkts. Om planen går igenom kommer det blockera forskning som siktar på dramatiskt förbättrad behandling av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, Parkinsons och Alzheimers.

När Europeiska unionens råd möttes den 30 maj föreslog flera länder att EU helt stoppar finansiering till forskning på mänskliga embryonala stamceller.

Vi tycker att det behövs ett motstånd till dessa vetenskapsfientliga och inhumana krafter. Självklart behövs kontroll och restriktioner när det handlar om tillämpad forskning. Och ibland finns lika goda alternativ. Men den agenda som förbudsivrarna driver tycks grunda sig på religiösa dogmer, inte på medicinsk-etiska överväganden. I den etiska kommitté som idag beslutar vilka forskningsprojekt som ska få bidrag är religiösa företrädare kraftigt överrepresenterade.

Europeiska humanistfederationen EHF har startat en kampanj för att reformera reglerna. Deras två skrivelser, som är mycket läsvärda, finns på EHFs kampanjsida Keep Dogma Out of Europan Research (se de två första länkarna på sidan).

Den 20 juli kommer EU-ministrar diskutera frågan. Innan dess kommer de få en skrivelse från humanistorganisationer runt hela Europa. Nu samlar vi tillsammans med EHF underskrifter från ledande forskare. I Sverige kommer skrivelsen riktas till utbildningsminister Jan Björklund m.fl.

Vad du kan göra:

Känner du till välrenommerade forskare som kan tänkas vilja skriva under EHFs skrivelse? Maila i så fall syd@humanisterna.se med förslag på namn. Var vänlig skriv en rad om vilken relation du har till forskarna.

Tack för hjälpen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: