Malmö kommun lägger locket på

Kommunfullmäktige i Malmö röstade idag ner en motion om att kartlägga hedersvåldet i regionen.

Läs mer på Skånskan idag.

Vi har tidigare skrivit om detta häromdagen och i november 2011.

Uppdatering 2012-08-11: Länken till Skånskan-artikeln ovan korrigerad.

Annonser

17 Responses to Malmö kommun lägger locket på

 1. Eva-Marie skriver:

  Skamligt är ordet och det finns ingen heder alls bland vissa politiker i denna fråga.
  Det är en sådan hyperkänslig fråga att de flesta inte vill ta i den ens en gång med tång.
  Var har civilkurage och rättspatos från ”våra” folkvalda tagit vägen?
  Många rabblar mantrat ”allas lika värde” men offrar utan att blinka flickor från ”hederskulturer”.

  De folkvalda axlar inte sitt ansvar gentemot alla sina medborgare.

 2. Yvonne skriver:

  Kunde inte uttryckt det bättre själv

 3. Ingenjören skriver:

  @Eva-Marie & Yvonne:
  Hej. Det skulle vara intressant med en lite mer saklig diskussion om varför motionen röstades ner än de där gamla konspirationsteorierna. Jag förstår att ni är besvikna, men att ni använder detta som förevändning för att pusha de där gamla konspirationsteorierna känns, rent ut sagt, jävligt osmakligt.

  Mer relevanta frågor att ställa sig är: Varför röstades förslaget ner?
  Hur hade man kunnat formulera förslaget annrolunda, utan att urholka det, för att det inte skulle röstas ner?
  Svar på dessa frågor borde ju kunnas utläsas ur den debatt man hade?
  Eller är dessa frågor inte lika intressanta att diskutera som att pusha den gamla söndertuggade idéen om att vi lever i en PK-diktatur där inget får ifrågasättas?

 4. Eva-Marie skriver:

  Hej ”Ingenjören”
  Det finns inget konspiratoriskt med de döda ungdomarna de har levt mitt bland oss men tyvärr inte längre.

  Det som snart är tuggat till flytande är att inget görs på riktigt och du verkar var en av dem som förhalar och vill lägga locket på eller kanske begrava frågan i ytterligare ”utredningar” och under tiden dödas fler. Vill du ha det så? Vilket parti företräder du?

 5. Ingenjören skriver:

  Hej Eva-Marie,
  nu begriper jag inte riktigt. Jag har aldrig sagt att det är något konspiratoriskt med döda ungdomar, det konspiratoriska är att du verkar anse att det finns en dold agenda för att motverka att fler dör, t ex i det ganska talande meningen ”Många rabblar mantrat “allas lika värde” men offrar utan att blinka flickor från “hederskulturer””.

  Ingenting av det du skriver har någon som helst koppling till det jag skrev. Jag ställer frågan, vad ska göras för att man ska kunna få igenom ett sånt här förslag och detta, dvs att faktiskt göra någonting, verkar dock inte intressera dig utan du börjar köra med agendapushing om ”locket på” och ”förhalning”.

  Jag representerar mig veterligen inget parti, hur så? Gör du det?

 6. Eva-Marie skriver:

  Hej igen ingenjören
  Om du varit på kunskapskvällen i vintras i Malmö med föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime hade även du förstått att det är partipolitik det handlar om. När moderaterna lägger motion röstar de röda ner och vice versa man kan INTE samarbeta.

  Moderaten Martina Jarnbring berättade för oss att det fanns utredningar i Stockholm men att vi i Malmö också skulle utreda och det skulle lägga en motion i ärendet men att det sitter en medeltidsprofet i riksdagen för moderaterna var inget hon kunde göra något åt. Jag pratar om Abdirizak Waberi han är ingen konspiration heller han finns.
  Du hänger upp dig på att jag hävdar att det finns ett mantra ”allas lika värde”, jag hävdar det fortfarande allra helst när man pratar med politiker.
  Alla kulturer är inte lika värda, inte de som med sin kultur dödar sina barn.

  Vad är det som är konspirationer??? Under tiden du funderar ut det kanske någon ”ramlar” ut från balkongen.

 7. Ingenjören skriver:

  Hej Eva-Marie,
  jag ser att du fortfarande inte intresserat dig för att besvara den ursprungliga frågan, dvs. Vad skulle man kunna göra för att öka sannolikheten för att denna, eller en liknande, motion gick igenom. (Eftersom du inte verkar vara det minsta intresserad av det är det lite underlig slutmening, det där med att någon ”trillar” ut genom en balkong medans jag tänker, eftersom jag faktiskt, till skillnad från dig, försöker ställa frågan Hur ska man göra för att åstadkomma en förändring).

  Att du kopplar ihop att det finns En muslimsk riksdagsledamot från moderaterna med att motionen, i Malmö, inte går igenom är precis vad jag menar när jag säger att du ägnar dig åt konspirationsteorier. Anser du att Abdirizak Waberi har någonting med det att göra eller är det bara lite klassisk Guilt by Association?

  Jag noterar att du, trots att jag svarat på min partiverksamhet, inte var intresserad av att delge din egen. Det är inte speciellt givande att ha ett samtal med någon som kräver svar på sina egna frågor men som ständigt byter ämne för att kunna fortsätta pusha sin agenda.

 8. Eva-Marie skriver:

  Jo det är just det jag har, svarat på den. Det stavas p a r t i p o l i t i k .
  Du är som du säger på ett ungefär ”veterligen” inte med i ett parti och kan då således lika lite som jag råda över hur politikernas motioner skrivs och framställs.
  Vad menar du? Vet du vad du menar? Om du vill på riktigt göra något politiskt med något resultat då måste du gå med i ett parti eller har jag missat något av våra demokratiska spelregler?

  Hm… jo det är så att jag ställde frågan till Martina (M) ifall vi kunde lita på att moderaterna skulle agera hårt och resolut när man har en ”medeltidsprofet” i sina led. Efter det mötet har kanske hela svenska folket insett i och med ”Uppdrag Granskning” att vi har mycket att kämpa mot och i stark motvind.

  Hur vill du lösa problemet? Finns det ett problem?

 9. Ingenjören skriver:

  ”Om du vill på riktigt göra något politiskt med något resultat då måste du gå med i ett parti eller har jag missat något av våra demokratiska spelregler?”

  Du skojar? En väldigt stor andel av politiska förslag skrivs av lobbygrupper och grupper, som denna, och skickas sedan till politiker som är sympatiskt inställda till deras linje så de kan lägga förslagen. Det borde rimligtvis gå att skriva ett förslag så att det inte blir partipolitik av det. Det händer ju ganska ofta i andra frågor.

  ”Hur vill du lösa problemet? Finns det ett problem?”

  Vadå ”finns det ett problem?” om det inte hade funnits ett problem med hedersvåld hade vi ju aldrig haft den här diskussionen. Eftersom du inte verkar vara det minsta intresserad av den här frågan på riktigt, utan mest använder detta som en plattform för att ösa galla ger jag nu upp. Gratulerar, du vann. Jag ska inte försöka göra någonting för att faktiskt försöka få tillstånd en ändring i denna fråga, för DU har visat mig att det viktigaste är att sitta på sina höga hästar och ha rätt. Gratulerar Eva-Marie, jag hoppas att det har gjort din dag.

 10. Eva-Marie skriver:

  Trist ingenjören och vad tror du att vi gjorde på kunskapskvällen med föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.? Vi hade konstruktiva förslag men det var bara så trist att inte de andra partierna var representerade utan endast moderaterna. Så jo visst lobbade jag och resten av publiken.

  Har du varit på läktaren vid kommunfullmäktige sammanträden? Jag har.Man ser tydligt att rött röstar rött och blått röstar blått. Det finns inget samarbete.

  Tråkigt om du sticker jag trodde du gillade att debattera och att man tycker olika och inte gillar eller förstår varandras åsikter det sker hela tiden. Så ser det ut i ett demokratiskt samhälle, man gillar olika.
  Jag är intresserad på riktigt har du inte förstått det?? Gjort min dag?
  Ha en trevlig helg.

 11. Eva-Marie skriver:

  Jag kom på en sak till.
  På kunskapsträffen med ”Glöm aldrig Pela och Fadime” frågade någon moderaten om hon trodde att motionen skulle antagas. På den frågan svarade hon, nej.
  Det var ”uppgjort” från början, helt enligt våra politiska spelregler. Om en sådan motion skall vinna då måste den vara skriven och framförd av de som för tillfället har majoritet.

 12. Magnus T skriver:

  Hej

  En sak man kan göra är att bli betalande medlem i GAPF.
  http://pelafadime.se/
  Det går också bra att lägga ett högre belopp som gåva.

  GAPF är nog den hårdast arbetande organisationen, inte bara i den allmänna debatten utan också politiskt samt att de jobbar direkt mot socialkontor och kvinnojourer. Klicka på länken ovan så ser ni att de lobbade kommunfullmäktige i Malmö inför just denna omröstning. Jag tror vi har dem delvis att tacka för att Carin Götblad satsar på hedersvåld centralt inom polisen och för att Malmöpolisen också satsar på utbildning nu.

  Fler organisationer finns, jag testade nu att söka efter ”hedersvåld” på skanskan.se så poppade det upp artiklar och namn.

  Varför motionen i fråga inte gick igenom skrev Skanskan om här.
  http://www.skanskan.se/article/20120522/MALMO/705229805/-/harda-ord-i-hedersdebatt

 13. Eva-Marie skriver:

  Bra Magnus, då fick man friskat upp minnet om den omröstningen.
  Det är politik och aldrig mötas de två lägren hur behjärtansvärt det än ej, sorgligt.
  Undrar vad ingenjören menade egentligen? Förvirrat.

 14. Magnus T skriver:

  Hej Ingenjören. Av en slump såg jag en kommentar av dig på en annan plats. http://www.fritankesmedja.se/vansterns-tystnad-om-hedersmord

  Humanisterna Syd har fler aktiviteter planerade på temat, bland annat en större debatt. Höstschemat annonseras inom kort. Vi har även en Facebook-sida med en hel del diskussion.

 15. Eva-Marie skriver:

  Hej Magnus
  Den debatten kommer säkert att bli intressant men man kan debattera ”ihjäl” sig.
  Har funderat ett slag på vad ”ingenjören” ville? Vad gör han för ett stopp av heders/skammördandet? Han är inte säker på om han/hon är med i ett politiskt parti

  Det värsta är att man inte vet vad man kan göra? Hur långt kan man klampa in i andras kulturer? Hur långt får man klampa in? Vågar man göra något?

  Minns vid rättegången mot Abbas Rezai inte förrän det var dags att utvisas kom sanningen fram vem som gjort det och ny rättegång. Utvisning är det ända som kan motverka framtida eventuella hedersmord i Sverige sa åklagaren då. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=3849775

  Jag minns vid det första mötet jag var vid på Föreningarnas hus i Malmö med de iranska och kurdiska kvinnorna. De har förstått precis vad det är som hindrar svenskar att på riktigt engagera sig mot hederskulturer och det är rädslan att bil stämplad som rasist.
  På det mötet var vi fyra svenskar och vi höll med.

 16. Eva-Marie skriver:

  Ett förtydligande Abbas Rezai blev mördad av sin flickväns famlij för flickvännen var bortlovad till någon annan.

 17. Fredrik Bendz skriver:

  Om partier samarbetar över blockgränserna och lägger fram en gemensam motion borde den väl ha stora chanser att gå igenom? Jag står långt till vänster politiskt, men jag skäms över att ”mina” politiker inte vill göra tillräckligt mycket åt hedersvåldet – men för att en motion ska kunna gå igenom måste man kryssa rätt genom ideologiska skyttegravar. Om borgerliga politiker och socialistiska politiker pratar med varandra innan motionen läggs fram, istället för att gå fram som pansarvagnar med sin egen ideologi går det säkert bättre att få fronten i rörelse. Annars blir det ”På västfronten intet nytt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: