Gårdagens kunskapskväll om hedersmord

Tack till föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime som ordnade en mycket angelägen och faktaspäckad kunskapskväll i Malmö igår under temat ”Fallen som aldrig når domstolarna”. Temat var hedersvåld, ett av Sveriges största sociala problem idag.

GAPFs ordförande Sara Mohammad gav en mycket stark och saklig redogörelse om några av de mest uppmärksammade fallen. Minnet av Abbas Rezaii och Jian Subhi Arif hedrades. Ordföranden för GAPF i Malmö, Mariam Taheri, ledde ett panelsamtal med Martina Jarnbring Palm (m) från kommunstyrelsen i Malmö, Bahareh Andersson, kvinnofridssamordnare och debattör, samt Sara Mohammad.

Jarnbring Palm berättade att en motion har lagts för att starta en utredning om problemets omfattning i Malmö-regionen. Efter utredningen kan det eventuellt bli fråga om en handlingsplan och resurser för att tackla problemet. Men det är inte säkert att motionen går igenom.

I väntan på den processen finns här några tips till dig som vill engagera dig och informera dig:

  • Radioprogrammet Kaliber sände nyligen ett utförligt reportage om tjejer som uppmanas att ta sina liv, och varför hedersmord sällan eller aldrig leder till rättegång.
  • Enligt en undersökning från Ungdomsstyrelsen upplever 70 000 ungdomar i åldern 16-25 år att de inte själva kan välja vem de vill gifta sig med.
  • Kort TV4-reportage från ett föredrag i Örebro med Eduardo Grutzky, styrelseledamot i Humanisterna och expert på hedersproblematik.
  • Du som vill engagera dig, läsa mer eller bli stödmedlem, besök GAPFs hemsida.

Höstens kunskapskväll har nu hållits i Katrineholm, Stockholm och Malmö. Humanisterna Syd är stolta att kunna stötta föreningen GAPFs arbete.

Annonser

2 Responses to Gårdagens kunskapskväll om hedersmord

  1. […] denna motion skrev vi här senast i november 2012. Om den går igenom kan det leda till en handlingsplan och mer resurser för att tackla […]

  2. […] har tidigare skrivit om detta häromdagen och i november 2011. Share this:FacebookGillaGillaBli först att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: