Några platser kvar till spionvandringen på söndag

Klicka på bilden nedan för detaljer om tid och plats. Öppet både för medlemmar och allmänheten – först till kvarn. Karta här.

Denkmal, Stein och spionen som fick Nordstjärneorden

Varför strök ryssar, tjecker och östtyskar kring Pegasusstatyn i Slottsparken på 1960-talet? Och hur vet man när man är skuggad? Det och många fler hemligheter kommer journalisten och historikern Lena Breitner och den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg att berätta om i sina spionvandringar i kalla krigets Malmö.

Kalla kriget är hetare än någonsin. Mängder av böcker ges ut och avslöjanden om tidigare agenter sker regelbundet runt om i Europa. Men vad handlade kalla kriget om egentligen? Och vilken roll spelade Malmö i detta hemliga krig?

Genom spionvandringen ”Denkmal, Stein och spionen som fick Nordstjärneorden” får vi veta mer om två spionaffärer med Malmö som scen. En affär blev offentlig genom att en Stasi-agent greps och dömdes till fängelse 1968. Den andra avslöjades först 2009, i och med publiceringen av Gunnar Ekbergs memoarer ”De ska ju ändå dö”.

Våra guider har plöjt svenska och utländska böcker och arkiv och kan nu, fyrtio år efter den så kallade Holm Haase-affären, konstatera att det som allmänheten fick veta 1968 var en blandning av sanning, desinformation och ren spekulation. 38 år efter IB-affären kan det också konstateras att den östtysk som den spiondömde Peter Bratt pekat ut som ”Grodan” hade helt andra täcknamn. Och han var heller inte så oskyldig som Bratt ville göra honom.

Spionvandringen bygger även på Gunnar Ekbergs egna upplevelser och möten med spionen som senare fick medalj både av svenska hovet och Stasichefen Mielke. Guiderna lär också ut grundläggande begrepp inom spionage, allt från döda brevlådor och signalplatser till hur man skuggar och skakar av sig en förföljare.

Samling vid klaffbron över inloppet till Kockums varvsbassäng, Beijerskajen/Stora Varvsgatan, mittemot SvT:s nya lokaler. Vandringen går förbi Centralstationen via Stortorget och Gamla Väster med avslutning i Slotts- och Kungsparken.

Annonser

6 Responses to Några platser kvar till spionvandringen på söndag

 1. Hans skriver:

  Har tyvärr förhinder. Hade uppskattat detta.

 2. Hans skriver:

  Omprioriterat lite. Kommer!

 3. Yvonne R. skriver:

  Men oj, endast några platser kvar, jag anmäler mig direkt!

 4. thommym skriver:

  Räcker det att anmäla sig här(med)?

 5. Hans skriver:

  Skicka ett mail till syd@humanisterna.se. Kul att vi blir fler.

 6. Hans skriver:

  Tack för en lyckad tur! Får se till att ta med mig mer kläder vid ett liknande tillfälle framöver. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: