Historielöst om skolavslutningar

Debatten om skolavslutning i kyrkan vilar inte länge. Skånskan rapporterar att nu är det Sverigedemokraterna i Skurup som vill driva fram kyrklig avslutning i alla kommunens grundskolor. I motionen – som är under behandling – kallar Lars Nyström (sd) det hela för ett ”erbjudande” till alla elever. Men det är inte svårt att förstå att i verkligheten blir ett sådant erbjudande inte så värst frivilligt eftersom alla elever och föräldrar bjuds in till samma lokal för gemensam avslutning.

Det här är inte första gången SD vill att kyrklig avslutning ska vara regel.

Det finns minst tre knasigheter med idén.

Den första är, som Humanisterna och DO påpekat förut, att kyrklig avslutning bryter mot lagens andemening, och ibland mot dess bokstav, eftersom konfessionella inslag är förbjudet under skoltid. Skolmiljön ska vara neutral. (Samma lag gäller för övrigt även religiösa friskolor!)

Den andra knasigheten är att SD öppet medger att de inte bryr sig om Gud och Jesus utan enbart om tradition. Vad kyrkan tycker om en sådan syn kan man fundera på.

Men den tredje knasigheten är värd att lyfta fram tydligare eftersom den inte är så välkänd. Hela resonemanget bygger nämligen på ett faktafel: att kyrklig avslutning är en lång tradition. Detta stämmer inte. I själva verket är traditionen knappt en generation gammal. Troligen var det någon gång på 70-talet som första skolavslutningen ägde rum i Malmö. Innan dess hölls avslutningar i skolan.

Att kyrklig avslutning skulle vara ett ”kulturarv” är alltså ett rent påhitt och det verkar tyvärr inte bättre än att SD:s företrädare är okunniga om de svenska traditioner de vill värna.

Sverigedemokraterna är självklart fria att i demokratisk ordning främja vilka värderingar de vill, men när det praktiskt taget går ut på att tvinga skolbarn, då är det dags att höja varningsflagg.

Magnus Timmerby


En tidigare kommentar om SD:s förra utspel i Veberöd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: