Humanistisk konfirmation i Höör 17-23 juni 2011

Gästinlägg från Kalle Persson, koordinator för den humanistiska konfan i Höör i juni i år:


Vädret är i uppror fredagen den 17 juni när de blivande humanistiska konfirmanderna anländer till Backagården i Höör. Ömsom spöregnar det, ömsom skiner solen med full kraft. Precis så misstänker jag att ungdomarna känner sig när de kommer, det känns både pirrigt, roligt och läskigt. De vet ännu inte vad det är som väntar dem under den kommande veckan. Ganska snart står det dock klart för dem att det här är inget vanligt sommarkollo – det här är en utmaning. Även om det inte finns några läggtider så finns det tydliga krav på att vara på plats klockan nio då alla som är i tid får en överraskning. Till exempel att ledarna kommer in, sjunger Rövarsången iförda vikingahjälmar – inget konstigt alls.

Under veckan pratar vi om bland annat etik och moral, kärlek och sex, rasism, mänskliga rättigheter och genus. Vi brainstormar tillsammans, sedan går vi ut i mindre grupper där ungdomarna får prata ostört med varandra. Ledarnas funktion är att ställa frågor men aldrig ge några svar – för de svaren har ungdomarna själva. Det handlar väldigt lite om att kunna rada upp fakta, däremot mycket om att fundera på och förklara varför man tycker det ena eller det andra. Ibland behöver man inte ens komma fram till något – det viktigaste är att prova sig fram tillsammans och att lyssna på varandra och sig själv.

Vi avslutar veckan med en högtidlig ceremoni i regi av konfirmanderna själva. Vi sjunger Nu grönskar det och Imagine. Konfirmanderna kompar på piano, gitarr och trummor. De spelar egenskriven teater med sällan skådad inlevelse och passion. En konfirmand med enorm scenskräck fattar mikrofonen och håller ett tal utan att ens titta på lappen i handen. Det är första gången hon står på scen och pratar inför publik. Jag vet hur nervös hon är. Det där då jag åter en gång inser vilket otroligt viktigt jobb vi gör för att stärka de här ungdomarna. Att vi hjälper dem att ta små och ibland stora steg mot att bli vuxna. Att vi håller dem i handen längs vägen och när veckan är slut så behöver de oss inte längre. För då vågar de stå på egna ben.

Gunnar Hjert som är officiant från Humanisterna Syd håller högtidstal och citerar Sokrates:

“Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Så har man sett på ungdomen och gör det än idag – men den här veckan bevisar återigen motsatsen. Våra unga vuxna är kloka, uppträder hövligt och har så vitt jag har märkt alldeles utmärkt bordsskick. Huruvida de älskar lyx lägger jag mig inte i, men att de säger emot sina föräldrar är däremot någonting jag verkligen hoppas att de gör. Hur skulle världen annars förändras – om vi aldrig ifrågasatte den?

Jag vill också passa på att tacka alla konfirmander och handledare för sommarens hjältedåd i mod och gemenskap. Ni är bäst!

Kalle Persson
Koordinator Humanistisk konfirmation
konfirmation@humanisterna.se

Fotnot: Anmälan till nästa års läger öppnar i slutet på oktober.

Annonser

2 Responses to Humanistisk konfirmation i Höör 17-23 juni 2011

  1. […] konfan i juni kördes även i augusti en humanistisk konfirmation i Höör. Även denna gång hölls högtidstal […]

  2. […] av eleverna hade även deltagit i årets humanistiska konfirmation. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: