Skolan ska vara sekulär


Foto: Anna Bank / Sydsvenskan

Sydsvenskan rapporterade igår om dubbel skolavslutning i Veberöd. På Svaleboskolan firar man skolavslutningen i skolan och inte i kyrkan. Men några föräldrar var inte nöjda med detta utan kontaktade kyrkan för att även hålla en avslutning där. En av initiativtagarna som citeras i tidningen är riksdagsmannen Mattias Karlsson (SD) som motiverar med ”Jag själv är inte troende men för mig är det viktigt att våra barn får ta del av vårt kulturarv.”

 
Humanisterna Syds ordförande Gunnar Hjert kommenterar:

Sverigedemokraternas uppfattning om svenska traditioner och svensk kultur är ofta dimmig och grundad på bristfälliga kunskaper och torgförs ofta i pompösa och sentimentala vändningar. Seden att hålla skolavslutningar i kyrkan är inte många decennier gammal och har uppkommit som en följd av bristen på samlingslokaler i skolorna. Prästerskapet har naturligtvis inte försummat tillfället att få vara med på ett hörn. Riksdagsmannen Mattias Karlsson i Veberöd och hans fru tycker att det viktigt att våra barn ”får ta del av vårt kulturarv”, men när det gäller skolavslutningar i kyrkan är det ”kulturarvet” inte äldre än han själv.

Sedan år 2000 är kyrkan skild från staten, och ingenstans är det viktigare att upprätthålla den åtskillnaden än i skolan. Alla barn, oberoende av vad deras föräldrar har för politisk eller religiös inställning, ska känna sig hemma i skolan och få en utbildning som förbereder dem för de beslut de själva måste fatta senare om bl a livsåskådning och samhällssyn. Skolan är och måste vara sekulär.

Kyrkoherde Stig Alenäs i Veberöd tycker att det kändes som en bra kompromiss att kunna erbjuda en avslutning i kyrkan efter skolan, och det kan väl alla hålla med honom om. Det hade f ö varit intressant att veta hur många elever som deltog där. Men helst skulle han se att alla barn hade sin skolavslutning i kyrkan, och då menar han säkert att det skulle vara med bön och psalmsång och välsignelse och det hela. Detta är numera olagligt. Religiös förkunnelse hör inte hemma i skolan, och avslutningen är en del av skolarbetet.

En annan tänkbar kompromiss, om det nu inte finns någon bättre samlingslokal i Veberöd, vore att kyrkoherden lånade ut sin kyrka till skolan för avslutningsceremonin men själv ägnade sig åt något annat den dagen. Det brukar inte vara så populärt bland präster att lämna Guds hus vind för våg, men något kunde man väl offra för en god saks skull.

Gunnar Hjert

Uppdatering: Skånskan.se har ett tv-reportage om saken. Och Humanistbloggen centralt har också en skarp kommentar idag.

Annonser

4 Responses to Skolan ska vara sekulär

 1. Yvonne skriver:

  Oh så bra!
  Instämmer till fullo.

 2. Robin skriver:

  ”Religiös förkunnelse hör inte hemma i skolan, och avslutningen är en del av skolarbetet.”

  Jag insisterar på att alla livsåskådningar hör hemma i skolan. Alla teorier om livets uppkomst ska jämställas. Ta med allt och låt ungarna få ta ställning.

 3. Magnus T skriver:

  Robin skriver: ”Ta med allt och låt ungarna själva ta ställning.”

  Man tar sig för pannan. Vilka andra vetenskapliga frågor ska skolan ”jämställa” och låta eleverna själva ta ställning i? Ska astronomi jämställas med astrologi? Kemi med alkemi? Biologi med tomtar och troll? Ska de få välja själva att 2+2 blir 17?

  Skolan är inte en plats för vilka påhitt som helst. Skolan är en plats för kunskap, kunskap som är inhämtad på ett vetenskapligt sätt.

  Det är enligt lag inte tillåtet för en lärare – inte ens i en religiös friskola – att påstå att ”Gud skapade världen” eller på annat sätt förkunna en viss religiös tro.

  Däremot bör skolan absolut undervisa om olika religioner, och säga ”Kristen mytbildning säger att Gud skapade världen.” Detta bör självfallet ske inom religionskunskapen och ingen annanstans så att skillnaden mellan mytologi och vetenskapligt inhämtad kunskap blir fullständigt glasklar för varje elev.

  Religiösa eller andra myter bör under inga omständigheter ”jämställas” med faktisk kunskap om hur världen fungerar. Den som gör det undanhåller medvetet en viktig skillnad för eleverna.

 4. […] tidigare kommentar om SD:s förra utspel i Veberöd. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: