Vilken tavla av Carin Jämtin!

Så här sade Carin Jämtin i en förstamajintervju i Expressen:


  ”Det var länge sedan vi tittade över [de svenska allmänna helgdagarna]. Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra.


  Det är en ”väldigt grannlaga uppgift” att ta ställning till vilka dagar i almanackan som ska vara röda, betonar Carin Jämtin. Men hon ger ändå ett konkret exempel:

  –Man kan fundera över om inte eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag. Eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna faktiskt spegla någon slags känsla av att vi är olika. Det gör de inte i dag.”

 
Jämtin försöker ge intrycket att kyrkoåret och de kristna högtiderna sätter sin prägel på hur vi svenskar firar våra helger; att vi t ex tillbringar långfredagen i sorg och stillhet för att på påskdagens morgon hälsa varandra med ett glatt ”han är uppstånden”. Det gör ju en del av oss, och det ska de få fortsätta med. Och naturligtvis ska muslimerna få fira sin eid i glädje och gamman. Men vi andra… den stora majoriteten? Varför ska vi vara lediga på just Kristi himmelsfärdsdag och annandag påsk? Varför inte på den internationella kvinnodagen eller nobeldagen eller FN-dagen? Nog tycker långt de flesta av oss att de är mer värda att firas än vissa obskyra tilldragelser i den bibliska historien.

Låt var och en själv bestämma vilka dagar som ska firas! Ge oss en ledighetspott att disponera själva över året!

Gunnar Hjert

Red. anm: Se även kommentar idag från Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

Annonser

3 Responses to Vilken tavla av Carin Jämtin!

 1. Yvonne skriver:

  Instämmer till fullo.
  Att tänka på vid nästa val.

 2. Eva-Marie skriver:

  En ledighetspott att disponera som man vill själv kommer inte att fungera då de flesta har en chef som vill ha ett ord med i laget.
  Skulle vara trist att avskaffa helgdagar och tänk på att här uppe i norr festade vi vid dessa tidpunkter innan kristendomen kom upp till norr.
  Jämtin är ute för att röstfiska men förlorar antagligen fler än hon får.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: