Hur har kyrkan det, egentligen?

Church vs StateLäste i dagens Sydsvenskan att Kävlinge församling inte fick lov att starta skola. Skälen var att dom inte fick ihop budgeten, hade lokal eller elever samt räknat med bidrag för verksamhet som de inte har. Prästen har svarat att det var första gången som man lämnat in en ansökan om att få starta skola samt att kyrkan och skolverket inte känner varandra och de visste inte vad skolverket ville ha för upplysningar. Otroligt naivt att vilja starta skola men inte veta vad som krävs. Tror dom att Gud skall fixa det? Kyrkan är verksam i skolan redan. Jag fick se en krisberedskapsplan för gymnasiet där en kyrkoherde och en gymnasiepräst fanns med. Dessa två var de enda utanför skolans värld men å andra sidan kan man undra om de är utanför? Gymnasiepräst? Denna kyrkans man är alltså inriktad på att vara verksam i skolan och tydligen är det med skolans goda minne. Vem vet, han kanske är inbjuden?

Kyrkan är desperata. Alla sätt att få svensken att vara med och kanske aktiv prövas. Kyrkan har planer för skolan sedan många år. Gymnasieprästen är bara en liten del. Allt planeras i Sveriges Kristna Råd. Skolarbetet finner du på denna länk Kyrka-Skola. Det finns fler sätt att jobba för mer religion. Ett sätt är att jobba inom kriminalvården. Om detta står det här Andlig kriminalvård. I skolan sitter man fast och är ung och därigenom påverkningsbar. På anstalter så ”vart skall de ta vägen?”

Ca 72 % av de mantalskrivna i Sverige är med i Svenska Kyrkan. Detta kostar en genomsnittlig vuxen 3000 kr om året. Avgiften ligger som en del av skatteinbetalningarna som din arbetsgivare skickar in. Du ser dem aldrig eftersom pengarna redan är dragna innan du får ut lönen. Svenska Kyrkan hävdar att de, till skillnad från andra trossamfund, inte får statsbidrag. Korrekt, men de berättar inte att Svenska Kyrkan slipper, genom avtal med staten, att betala administrationskostnaden för inhämtande av avgiften. Övriga samfund som får in avgifterna via skatten betalar pengar till Skatteverket för servicen men inte Svenska Kyrkan. På detta sparar Svenska Kyrkan in ca 100 000 000 kronor. Alternativet vore ca 35 000 000 i bidrag. 65 000 000 säger man inte nej till.

Kyrkan har ett stort problem. Dess medlemmar är inte religiösa och tror inte på Gud. Till och med verksamma i kyrkan presenterar sin tro ”Jag tror på mitt sätt”. Prästerna måste känna det hopplöst att titta ut över tomma bänkrader en söndag och mässa på sina sagor. Prästerna borde glädjas över de tillfällen där är mycket folk i kyrkan: dop, konfirmation, bröllop och begravningar. Alltså de fyra skedena i livet: födsel, övergång till vuxenstadiet, partner för livet samt död. Fyra skeden som firats i alla kulturer och tider. Prästerna står då och genomför ceremonierna runt livets skede och ser allt folk. Prästen måste få en fråga i huvudet: Var är alla dessa på söndagarna?

Varför fortsätter de religiösa att ha kyrkor igång och mässa? Det beror på att det är deras födkrok. Så länge svenskarna betalar sina 3000 kronor om året så kan kyrkorna gapa tomma och de anställda kvittera ut lön. Hade det varit frågan om ett företag så hade saker och ting sett annorlunda ut, eller vad tror du? Det går utför med Svenska Kyrkan. Snart ligger den väl i ruiner.

Leif Jonholm – Humanisterna Syd

Annonser

2 Responses to Hur har kyrkan det, egentligen?

 1. Eva-Marie skriver:

  Ta mig härifrååån, ropade en tant på ett äldreboende när prästen var där och predikade. De gamla rullas ut till matsalen när det är dags för gudstjänst som alltid inträffar när det är dags för deras älskade kaffe med dopp. Så här kunde det gå till när jag vikarierade på ett äldreboende för ett antal år sedan. Det var ingen som frågade de gamla. Tänk vad man kan tvinga på folk grejer man aldrig bett om.

 2. Yvonne R. skriver:

  Skolverket ville säkert ha en verksamhetsbeskrivning med mål och riktlinjer vilket Kävlinge församling med största sannolikhet inte kunde uttrycka och därför fick de avslag.
  Tyvärr är det nog så att prästen finns med i många skolors krisplaner, ofta blir de inbjudna då skolan drabbats av en kris. Detta är enligt min mening felaktigt och oförsvarbart. Det finns ingen som helst anledning till att en präst ska närvara i skolan överhuvudtaget. Skolan ska verka för demokratiska värderingar, mångfald och alla människors lika värde.
  En präst från svenska kyrkan har kristna budskap och värderingar och detta har ingen plats i skolan, där aulan fylls med elever från olika kulturer, med varierande religioner och elever som är ateister.
  Detta anser jag vara ett övergrepp mot de elever som har annan tro än kristendomen eller som valt att avstå från en gudstro.

  På Sveriges kristna råds hemsida finns programrådet ”bevaka utbildningsområdet°. Vad ska kyrkan bevaka? Lärana arbetar redan utifrån de kursplaner som skolverket beslutat om, det finns inget som ska bevakas, det sköter skolinspektionen redan.

  Till din andra fråga om de 3000 kronorna som går till prästernas löner; hoppas innerligt att vi som inte är med i svenska kyrkan och slipper denna extra skatt verkligen skänker dessa 3000 kr till annat som kan verka för demokratiska värderingar, det finns många goda exempel på verksamheter där pengarna går direkt till hjälpverksamhet för utsatta människor och där vårt bidrag kan göra nytta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: