Är vi lika värda?

Equality

Idag så pratas och skriv det mycket om hur lika värda vi är. Gemensam värdegrund, jämlikhet, jämställdhet, feminism osv. Fina ord men vad blir det i verkligheten. De som vill ha mer men inte får se resultat skyller främst på männen. Det är männen som inte släpper ifrån sig makten. Det är rätt men inte hela sanningen. Sanningen är mycket mer omfattande än en genusfråga.

Ett exempel på motarbetande organisationer är religioner. Samfund som gömmer sig bakom en Gud och varierande profeter för att hålla man och kvinna separerade på männens villkor. Varje gång man påtalar detta så får man höra att Gud eller hans språkrör har bestämt detta så det kan inte ens diskuteras. Protestantismen har börjat inse det korkade i värdeskillnader mellan könen men har långt kvar till full acceptans av lika värde.

Ibland så blir man lätt förvirrad när religionens företrädare växlar mellan religion och kultur som skäl till sina stolligheter. Ta mannen som vägrade att skaka hand med en kvinna för några månader sedan. Var det religionen eller kulturen som hindrade honom. Nej, det var av respekt för kvinnan som han inte tog i hand. På detta sätt var han inte delaktig till att minska hennes värdighet gentemot andra män. Han ville inte besudla henne. Det han gjorde var alltså positivt för kvinnan. Vad kvinnan ansåg om detta var av intet värde. Så fungerar kulturen/religionen. En direkt förolämpning blir en handling av respekt. Intressant är då att betrakta vem som äger beslutet om vad som är rätt. Är det kvinnan eller mannen. I detta fall så är det mannen som är upplärd av män som är upplärda av män osv. ”Kvinnan skall vara tyst i församlingen” hette det för dryga 100 år här i Sverige. I andra religioner är det fortfarande så.

Vad kan man då göra för att stävja detta kränkande handlande. Vi försöker med politiker men de är fega och vill inte stöta sig med en växande skara väljare. Även om man i teorin ställer sig bakom att Sverige skall vara ett sekulärt samhäller som bygger på respekt och likavärde med ratificerade avtal om mänskliga rättigheter så tillåter man och befrämjar könsapartheid.

Det som är mest skrämmande är att vi som klart tagit ställning är omgivna av hycklande medmänniskor. Man tror inte på Gud och hans/hennes avkomlingar men kan inte tänka sig att lämna ”gemenskapen”. Dessa hycklare gör att vidskepelsen och dess avarter kan fortsätta obehindrat genom åren. Värsta sorten av dessa hycklare är det som bara är med för att annat invandrad religion inte skall bli proportionellt stor. ”Än är inte den sista idioten född” sa min farmor en gång. En klok kvinna som sett dubbelmoral och hyckleri på nära håll. Gudfruktiga och fromma grannar som oskyggt gjorde vad man kunde för att göra livet surt och djävligt för icketroende. Släktband som inte var något starkt utan betraktades som en belastning.

Mänskligheten är feg. För att legitimera hets och andra styggelser så gömmer man sig bakom religion. Till och med när det gäller sin fru och flickor. Hur kan en sådan man vara stolt och vilken respekt förtjänar han?

Leif Jonholm

Annonser

5 Responses to Är vi lika värda?

 1. Yvonne Jandrèus skriver:

  Jättebra inlägg.
  En man som inte kan ta mig i hand utan att bli upphetsad behöver terapi.

 2. festinalente1 skriver:

  Du nämner att man blandar ihop religion och kultur. En tredje faktor som man i allmänhet ”glömmer”, eller som man sällan nämner som orsak till beteendet är makt. Jag anser att maktbegär är den viktigaste faktorn, större än både religion och kultur. De två sistnämnda är bara medel för att utöva det första. Argumenten att rättfärdiga olika maktbeteenden hämtas från dessa.

 3. Leif Jonholm skriver:

  Makt ligger såklart som mål i alla former av förtryck. Det är en gammal kunskap att den förtyckande gör det för att glida på toppen. Det är bara att titta sig omkring i livet. Det är när man akyller på ett fantasifoster som man blir riktigt förbannad. Förtyckare som inte vågar stå för sina handlingar är inte värda respekt, snarare avsky.

 4. Roger Falk skriver:

  Yvonne som artikeln beskriver så handlar det inte om att bli upphetsad vid ett handslag utan det handlar om att mannen besudlar kvinnan. För övrigt är det bra inlägg och kommentarer.

 5. Yvonne Jandrèus skriver:

  Roger, så bara att du kunde hitta något fel i mitt inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: