Dömd till döden för sex med väsen

I dagens samhälle skulle ingen kunna bli dömd till döden för sexuellt umgänge med ett naturväsen. Så var det inte förr i världen, i Sverige. På 1600-talet var kyrkan och staten överens om man skulle stävja samröre med dessa demoner. Kyrkan och staten ville inte att någon form av utomäktenskapligt sex skulle förekomma alls. Det var ett ”hot mot äktenskapets helgd och den gudomliga ordningen”. Förutom denna grundtes så var köttligt umgänge med övernaturliga väsen onaturligt och skulle bestraffas. Hur man bestraffade naturväsenden eller demonerna vet ingen.

Har då någon drabbats. Svaret är tyvärr JA. Mats Larsson blev dömd till ett kortare fängelsestraff 1685 för upprepat sexuellt umgänge med bergrået. Enligt Mats så kom bergrået in för han ville reta sin hustru som enligt Mats var en tjatig och knotande kvinna. Paret hade vid tillfället inte delat säng på 6 år. Domen innehöll dessutom att paret skulle försonas och leva ett gudfruktigt liv.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden.Sämre gick det för Peder Jönsson som 1640 blev dömd till döden för att han, enligt uppgift, skulle haft sex med sjörået. Detta sjörå  skulle förbjudit Peder att ha sex med hans hustru i utbyte mot bra fiske och jaktlycka. Domen blev sträng på grund av att Peder tagit initiativet till förhållandet.

Förutom det lite komiska i ovanstående berättelser och hemska i straffen så måste man fundera på  en annan infallsvinkel. Kyrkan måste då ha accepterat naturväsen som verkliga företeelser för att kunna driva det till domstol, tycker man. Häxor var verkliga fysiska människor som man jagade och brände. I ovanstående fall så är det frågan om både person och väsen. Lite intressant är att kyrkan och staten såg någon form av verklighet i fysisk form hos dessa naturväsen. Världen är konstig och konstigare var det förr.

Uppgifterna är hämtade från doktoranden i historia Mikael Häll vid Lunds univeritet.

Leif Jonholm

Annonser

One Response to Dömd till döden för sex med väsen

  1. Eva-Marie skriver:

    Jag vill minnas att jag läst något liknande under kristendomslektioner i skolan. Fast för den kvinnan som hade en relation med en ande och födde dennes barn (son) gick det ju bättre för. Än i dag i den kristna ( katolska)världen hyllar och tillber man henne.
    Det skulle kunnat vara hämtat från ”en ding ding värld”.
    Tänk om man skulle tillbe Mats Larsson och Peder Jönsson i kyrkorna.

    Eva-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: