”Att häda är inte att kränka”

En genomtänkt välskriven artikel på Newsmill av Staffan Bengtsson om skillnaden mellan att häda och kränka. Ämnet är tämligen aktuellt i samband med debatten kring Lars Vilks och hans omtalade rondellhund och kritiserade föreläsning i Uppsala.

Lars Vilks har hädat och begått blasfemi, vilket har varit juridiskt lagligt i Sverige sen 1970 då lagen of trosfrid avskaffades. Friheten att tycka, säga och agera hur man vill kring heligförklarade symboler retar dock fortfarande. För att komma förbi lagen om yttrandefrihet byter man ut ord. ”Kränka”, ”förolämpa”, ”hets”, ”rasism”, ”främlingsfientlighet” med mera kallas gärningen för att söka sympati från invanda värderingar. Vad ligger bakom retoriken och vem är det som ber? Den lilla skaran, beredda att använda hot och våld, representerar inte Sveriges muslimer, trots att både främlingsfientliga och björntjänstgivare hävdar det.

Enligt muslimsk tradition är avbildningar av profeter förbjudna eftersom det anses kunna leda till avgudadyrkan. På samma sätt som avgudadyrkan av Jesus, musikartister eller Buddah även är förbjudna. Buddhastatyerna i Bamian, Afghanistan från 400-talet sprängdes år 2001 av talibanerna av just denna anledning.

Det ironiska i sammanhanget är dock att det är främst inom den sunni-muslimska traditionen som detta explicita förbud mot avbildningar gäller. Avbildningar av Muhammed har under lång tid existerat inom flera muslimska inriktningar (vilket dessa avbildningar från år 1436 och från år 1222 visar), även om den strikta sunni-muslimska synen har fått ett starkare fotfäste under 1900-talet.

I det politiskt korrekta debattklimat som råder tycks de grundläggande principerna om demokrati och yttrandefrihet förkastas till förmån för ett fåtal individers extrema gärningar. Att inte våga stå upp för våra demokratiska rättigheter att fritt få uttrycka sig avspeglar en politisk feghet, rädsla eller alternativt en total okunnighet om våra demokratiska och sekulära principer. Istället för att officiellt fördöma våldsverkarnas brott och ta ställning för yttrandefrihet väljer flera politiker och debattörer att hålla tyst eller hävda att Lars Vilks helt enkelt ”får skylla sig själv” om han utsätts för brott. Att det är fullt tillåtet att häda är tydligen något som glöms bort i ett debattklimat där alla argument som retar någon klassas som en ”kränkning”.

Hans – Humanisterna Syd

Annonser

26 Responses to ”Att häda är inte att kränka”

  1. Maria Nilsson skriver:

    Tack för tipset om Humanistbloggen, jag är ny i föreningen så jag har inte hittat till alla ställen ännu men jag tror jag vet vad du menar och där får ju även andra än Hans och de han tillåter uttala sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: