Drömmen om den eviga lyckan

Alla bär vi på drömmar. De flesta drömmar är enkla och konkreta medan andra rör sig på ett mer abstrakt plan. De flesta önskar sig nog ett lyckligt liv, medan andra även önskar sig ett lyckligt efterliv. Men vad innebär lycka? För somliga kan det handla om att ha många vänner och en bra relation till nära och kära. För vissa är lycka synonymt med pengar, medan andra anser att lycka är att se bra ut eller att vara vid god hälsa.

Det krävs inget geni för att inse att den vi är inte alltid är den vi önskar vara. Därav en efterfrågan på lösningar som gör oss lyckligare. Lösningarna kan vara både kort- och långsiktiga och kan vara förpackade på olika sätt. Ett bantningspiller som snabbt lovar viktnedgång kanske föredras framför timmar av hård träning och förändrade kostvanor.

Den abstrakta drömmen om den eviga lyckan kan därför exploateras. Ett klassiskt exempel torde vara pyramidspel där enorma summor utlovas i utbyte mot en ”smärre” personlig insats. Nigeriabreven är ett snarlikt exempel. Oavsett hur ologiskt, osannolikt och oförnuftigt det än må vara väljer vissa att gå på bluffen. Däremot intet sagt att de som person är oförnuftiga, men drömmen om den eviga lyckan kan sätta sig över förnuftet och göra att vi agerar irrationellt.

Företag kan anspela på lycka i annonser för produkter. Köparen påstås bli mer populär, se mer framgångsrik ut och indirekt även bli mer lycklig. Religiösa sekter kan utlova evig lycka i utbyte mot tro och engagemang. I vissa fall kan religionen i själva verket vara ett stort pyramidspel förtäckt som trossamfund. Dubbel lycka?

Oavsett vad man väljer i livet bör man åtminstone beakta de incitament som finns för att tillgodose vår önskan om evig lycka. Samtidigt bör vi fundera mer över vad det egentligen är som får oss att må bra. Det tycks inte finnas en unik universallösning som passar alla. Begreppet är i sig självt subjektivt.

Drömmen om den eviga lyckan lär för alltid finnas. Kanske är det tur, då den får oss att sträva framåt, efter en bättre värld. Samtidigt bör vi vara vaksamma på att den ibland kan ta överhanden över vårt förnuft och rationella tänkande.

Hans – Humanisterna Syd

Annonser

10 Responses to Drömmen om den eviga lyckan

 1. Maria Nilsson skriver:

  Jag vet inte hur man postar egna inlägg så jag gör mitt här.

  Jag hörde precis på kulturnyheterna att Allianskyrkan i Vetlanda uppmanar att bränna Jonas Gardells böcker pga av hans tv-serie. Allianskyrkan är någon form av metodister.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=3682906

 2. Hans skriver:

  Trodde bokbål var en rest från en svunnen tid (läs: Bebelplatz, Berlin 1933). http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_book_burnings Inte att kyrkor ägnade sig åt detta.

 3. Maria Nilsson skriver:

  Kan du inte göra ett stort inlägg om det, det är ju en riksnyhet?

 4. Hans skriver:

  Kan skriva ett inlägg om det sen. Intressant ämne. Dock skrivit inlägget om lycka idag så får vänta åtminstone en eller ett par dagar. 😉

 5. Hans skriver:

  Angående detta inlägg. Tänkte även på det här med Kirby-dammsugare och liknande produkter. En apparat som säljs för över 30000 kr som gör samma sak som en vanlig dammsugare för 1000 kr på El-Giganten. Helt otroligt att idén ens är möjlig att genomföra. Så gott som alla blir bedragna. Alltfrån kunderna som efter 3 timmars övertalning ger med sig, till försäljarna som arbetar efter dålig provision i löften om rikedom. De enda som tjänar på idén är de högst upp i hierarkin som håvar in pengarna. Ett solklart fall av pyramidspel. Anmärkningsvärt att Arbetsförmedligen överhuvud taget förmedlar dessa sk. ”säljarjobb”.

 6. Eva-Marie skriver:

  Hej
  Kritiskt tänkande är A och O. Vad är de ute efter? Vad tjänar de på det? Vem tjänar på det? Allt handlar om makt och pengar.
  Tröttsamt att ständigt bli ”påhoppad” när man går i stan av diverse religiösa samfund. Vad värre är att präster tillåts vimsa runt i skolorna.
  Låt de troende strida mot varandra och lämna oss andra utanför.En lycka för mig är om fler använder sig av kritiskt tänkande och sätter stopp för lurendrejande.Gardell är en duktig showman men sina religiösa strider får han faktiskt utkämpa själv.Inget för föreningen Humanisterna.
  Vänligen, Eva-Marie

 7. Maria Nilsson skriver:

  Jag har jobbat 4 år som lärarassistent jag såg inte till en enda präst, var med vid ett enda kyrkobesök. Jag fattar inte var ni bor eftersom religiösa människor och präster förföljer er hela tiden.

  Angående Gardell så tycker jag inte att han är nån vidare författare så egentligen förlorar vi inget om de eldas upp men det handlar om andra saker. Det är ingen religiös strid. Om jag har fattat rätt så sades uttalandet i Sveriges Radio och där hör det inte hemma. Det kan ha varit i en religiös radiokanal också, jag vet inte. Visst har vi yttrandefrihet men ska den användas till att uppmana till bokbål, vad är det då för demokrati vi lever i? Hör inte demokratifrågor hemma i föreningen Humanisterna? Var det en personlig åsikt eller ett absolut stadgeenligt konstaterande, det är svårt att veta skillnad här i bland om vad som är en åsikt och en regel.

 8. Hans skriver:

  Självklart hör demokratifrågor hemma i Humanisterna. Vår organisation vilar på de demokratiska principerna. Och självklart stödjer vi den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Demokrati förutsätter yttrandefrihet. Väldigt elementärt. Säger Allianskyrkan att de vill bränna böcker så är det något som de själva får stå för. Det vore däremot en annan sak om Sveriges Radio själva uppmanar sina lyssnare att bränna böcker. Då har vi ett problem. Däremot får nog Allianskyrkan i detta fall räkna med duktigt mycket kritik. Detta är ett exempel på varför religion skall kritiseras på samma vilkor som politik. Det skall inte vara möjligt att gömma idiotiska åsikter och resonemang bakom en religiös fasad.

 9. Eva-Marie skriver:

  Hej
  Snart är det sommar och det är en sorts lycka för mig.
  Sitter här vid datorn och lyssnar samtidigt på radion.
  P3 gjorde precis reklam för ett program med MC- missionärena! Om det är vad det låter som så gör det mig inte lycklig.Då är vi tillbaka till kritiskt tänkande.Ännu ett påträngande koncept av de troende att tacka nej till. Jag vill ha mitt utrymme ifred.
  vänligen, Eva-Marie

 10. Hans skriver:

  Sommar gör även mig lycklig. 🙂 En övergång från grått till grönt. Tror mycket handlar om att hitta lycka i små och verkliga saker i tillvaron. Och att lösningarna väljs på rationella grunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: