Hur Scientologernas E-meter fungerar

Få kan ha undgått Scientologernas ”stresstester” som erbjuds på gator och torg runt om i Skåne. Iklädda röda, alternativt gula jackor med texten ‘Dianetik‘ försöker de locka förbipasserande att genomföra ett stresstest. På borden finns diverse böcker av Ron Hubbard samt en apparat som de kallar E-meter. Med denna påstås de kunna registrera människors tankar och minnen, genom att ”flytta runt mental energi och massa”.

I själva verket består E-metern av en wheatstone-brygga bestående av fyra motstånd, en galvanometer och en spänningskälla. För att mäta resistansen i kretsen används tre kända motstånd. Det fjärde (okända) motståndet är testpersonen själv som får hålla i två metallcylindrar. En svag ström passerar genom kroppen och motståndet kan detekteras. En gammal uppfinning som fungerar, för att mäta just resistans. Ju mer handsvett, desto lägre motstånd. Klämmer man på cylindrarna med händerna kommer motståndet att minska på grund av bättre kontaktyta och konduktivitet. Scientologernas apparat är dyr och endast medlemmar som genomgått en särskild utbildning tillåts använda den vid stresstester. Den finns i några olika former, men funktionen är densamma.

Detta klipp (totalt 2 st) visar vad som egentligen finns inuti en E-meter. En elektronik-ingenjör har dissekerat apparaten och mer noggrannt undersökt hur den egentligen är uppbyggd. Modellen i klippet är lite äldre än de enheter som används för stresstesterna numera, men principen är lika.

Det den gör är alltså att mäta motståndet samtidigt som den analoga visaren kommer att röra på sig i samband med att motståndet förändras. I praktiken fungerar den som en väldigt enkel lögndetektor under förutsättning att den som ljuger klämmer åt cylindrarna hårdare när denne uttalar en lögn. Men den kommer varken att flytta runt energi eller detektera några minnen eller tankar.

Hårdvaran tycks för övrigt vara undermåligt designad trots att det är en så pass enkel apparat i grunden. Till råga på allt måste den regelbundet lämnas in för service för ”kalibrering”. Samma E-meter som av Scientologerna säljs internt för tusentals kronor skulle alltså kunna ersättas av en betydligt mindre och bättre enhet för några tior på Teknikmagasinet. Ändå är det endast denna motståndsmätare som är tillåten att använda för stresstester.

Ju mer man börjar gräva i Scientologernas verksamhet, desto mer inser man att det inte primärt rör sig om en religion, utan om ett stort företag. Givetvis finns det solklara incitament för att som företag kunna klassas som en religiös organisation. Både gällande lagar om skattebefrielse för religiösa samfund samt möjligheten att erhålla statliga bidrag. Samtidigt kan några få i toppen av organisationen håva in offantliga summor pengar, medan de utländska stresstestarna på Skånes gator och torg jobbar ideellt för den ”goda” sakens skull.

Hans – Humanisterna Syd

Annonser

5 Responses to Hur Scientologernas E-meter fungerar

 1. Leif skriver:

  Håller fullständigt med dig. ”Kyrkan” är ett företag som lever på dålig självkänsla hos offren. Första, och enda, gången jag kom i kontakt med E-meter var när man påvisade att även en tomat hade själ. Det var så länge sedan att jag inte minns detaljerna men vi hade roligt åt det i min ungdom.

 2. Eva-Marie skriver:

  Det du skriver är mycket informativt och bra.
  Vi har väl alla någon gång stött på dessa energiska och påträngande scientologer.
  För några år sedan när den då 14åriga sonen var uppe en sväng i stan med kompis.Då råkade han ut för dessa förslagna ”kyrkliga” ”affärsmän”.
  Han fick hålla i den där mätaren och de frågade om han hade flickvän! Han sa nej och då ville de sälja en kurs så att han skulle få bättre självförtroende och då skulle han få flickvän.
  De borde skämmas att ge sig på barn!
  vänligen, Eva-Marie

 3. Hans skriver:

  Jag rekommenderar dock ingen att göra stresstestet. En scientolog finnas alltid på plats med kamera i samband med dessa tester och fotar eller filmar de personer som närmar sig dem, gör testet eller köper böcker. Sydsvenskan skrev en artikel för ett par veckor sen om deras åsikts- och personregister. De personer som kräver att uppgifterna stryks hamnar istället i ett nytt register kallat ‘dead files’. Datainspektionen kommer därför att undersöka detta närmre.

 4. Eva-Marie skriver:

  Heja datainspektionen.
  vänligen, eva-Marie

 5. […] lycka i utbyte mot tro och engagemang. I vissa fall kan religionen i själva verket vara ett stort pyramidspel förtäckt som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: