Föreläsningsserie med anledning av det tvåfaldiga Darwin-jubileet

Charles Darwin föddes för 200 år sedan – och för 150 år sedan utkom han banbrytande skrift “Om arternas uppkomst”. Charles Darwin har revolutionerat hur vi ser på naturen och människan. Under hela 2009 firas han och hans idéer över hela världen.


13/10 Föredrag: Fisklika ödlor och fågellika dinosaurier – om evolution

Ungdomens Hus, Norra Skolgatan 10 i Malmö, kl 18.30

Johan Lindgren, Geologiska Institutionen, Lund Universitet

Föredraget avhandlar några av de mest spektakulära händelserna i ryggradsdjurens historia, nämligen när dinosaurierna blev till fåglar och jätteödlor kom att härska i alla jordens hav. Dessa händelser är exempel på storskalig, så kallad makroevolution, och visar på ryggradsdjurens enastående anpassningsförmåga till olika miljöer och levnadssätt.

Johan Lindgren är forskare i berggrundsgeologi och känd för sin forskning om mosasaurierna, skånska monsterödlor från krittiden. Mer om Johans forskning finns att läsa på dessa sidor:

http://www.geol.lu.se/fo-info/picture.php?picture=JNL-MOSA.jpg

http://www.geol.lu.se/movies/movies.php


3/11 Föredrag: Livets träd på riktigt – om evolution från bakterier till myrslokar och människor.

Ungdomens Hus, Norra Skolgatan 10 i Malmö, kl 18.30

Cecilia Hägerhäll, Biokemi, Lunds Universitet.

Föredraget handlar om hur den nya DNA tekniken bekräftar evolutionsteorin och hur vi alla levande varelser är besläktade och hänger ihop i ett gemensamt “livets träd”. Dessutom får vi exempel på hur den vetenskapliga metoden fungerar, och hur man med några enkla handgrepp kan skilja på riktig vetenskap och så kallad pseudovetenskap.

Cecilia Hägerhäll är forskare i biokemi, och sysslar till vardags mest med evolution på molekylär nivå. Hennes forskning syftar till att förstå hur förbränning av mat har utvecklats under de minst 3.5 miljarder år det funnits liv på jorden, för att därmed också kunna ta reda på exakt hur de nutida förbränningsenzymen fungerar på molekylär nivå. Mer om Cecilias forskningsprojekt finns här:

http://www.mps.lu.se/people/haegerhaell/

25/11 StudiebesökZoologiska museet i Lund. Zoologiska museet i Lund är Sveriges äldsta och ett av de största zoologiska museerna i landet. Här finns vetenskapliga samlingar med mer än 10 miljoner djur. Många av dessa kan fortfarande ses i de estetiskt tilltalande utställningslokalerna på gamla Zootis i Lund. Men museet har inte längre råd med allmänt öppethållande, utan kan nu enbart beses via förbokade studiebesök. Och snart kan även denna möjlighet försvinna. I samband med den planerade flytten av museets vetenskapliga samlingar har universitetsstyrelsen givit Rektor i uppdrag att stänga museets utställningar. Så detta kan vara sista chansen att få se ett unikt museum. Dessutom kommer vi att få kunnig guidning med särskilt Darwin-tema. Se även denna webbplats, som skapats av zoologiska museets vänner: http://www.zool.st/

Eftersom antalet deltagare är begränsat till max 40 personer, anmäl er snarast till Andreas Palmqvist (e-post Andreas.Palmqvist@humanisterna.se). ”Först till kvarn”-principen gäller – senast den 1 nov ska din anmälan vara inne. Guidningen börjar 18.30, men vi samlas en stund innan. Plats och vägbeskrivning kommer med bekräftelsemejlet. Om du har anmält dig, och sedan får förhinder – meddela Andreas så att någon annan kan få chansen att följa med.

15/12 Föredrag: Ögats evolution

Ungdomens Hus, Norra Skolgatan 10 i Malmö, kl 18.30

Dan-E Nilsson, Cell och Organismbiologi, Lunds Universitet

Förespråkare för kreationism ser ofta det mänskliga ögat som ett typexempel på ett så komplext organ, att det måste ha skapats av en “designer”. Hur skulle ett öga kunna uppstå genom evolution, frågar de, när så många komplicerade delar behöver finnas på plats för att det alls ska kunna fungera? Dagens föredrag besvarar den frågan. Det kommer att handla om hur ögonen är uppbyggda hos olika djur och hur evolutionen har lyckat åstadkomma så många olika ögontyper och avancerade optiska konstruktioner.

Dan-E Nilsson är professor och aktiv i The Lund Vision Group, en forskar konstellation som intresserar sig för ögon och synsystemens funktion och uppbyggnad hos en mängd olika djur. Här studeras färgseende, mörkerseende och syn under vatten men också mer exotiska företeelser som syn av planpolariserat ljus. Mer om Dans forskning och verksamhet finns att läsa här:

http://www.lu.se/o.o.i.s/7255

http://www.lu.se/o.o.i.s/9103

14/1 Föredrag: Skapelsekonspirationen – fundamentalisternas angrepp på utvecklingsläran

Ungdomens Hus, Norra Skolgatan 10 i Malmö, kl 18.30

Per Kornhall, biolog, gymnasielärare, projektansvarig för Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik

Finns det verkligen de som på fullt allvar tror att jorden är 5000 år gammal och att människor och dinosaurier levde sida vid sida? Föredraget handlar om den s.k. rörelsen för Intelligent Design och hur den med hjälp av pseudovetenskap, domstolar och lobbyverksamhet försöker omvandla samhället. Per kommer också att kritiskt granska argumenten hos de ledande amerikanska förespråkarna och deras svenska avläggare som föreningen Genesis. Till sist diskuterar han hur ID-rörelsen ska bemötas.

Per Kornhall är disputerad biolog och känd som Hedeniuspristagare 2008. Per är också aktuell som till boken “Skapelsekonspirationen”. Per har ett unikt perspektiv på ämnet, eftersom han själv varit lärare på Livets Ords friskola och har undervisat om kreationism och “Intelligent Design”. Mer om Per och hans verksamhet hittar du här: perkornhall.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: